Frederiksberg Kommune købte i 2021 Frederiksberg Hospital af Region Hovedstaden for 771 millioner kroner, men udviklingen af grunden kan først begynde i 2027.
Der skal blandt andet bygges omkring 1.200 boliger, og i udviklingsplanen er et af hovedgrebene etableringen af en stor park midt i området.
Her kan Frederiksberg Kommune nu tyvstarte lidt på udviklingen af den nye bydel, der er blevet døbt Hospitalshaven.
Som en del af et tillæg til den oprindelige købsaftale mellem Region Hovedstaden og Frederiksberg Kommune kan arealet til cirka halvdelen af den nye park nemlig frigives fra Region Hovedstaden til Frederiksberg Kommune allerede fra 2025.
Det gør det muligt at anlægge cirka halvdelen af den planlagte centrale park allerede i 2025. Det er der i kommunens budget for 2025 afsat 4,9 millioner kroner til.
I samarbejde med landskabsrådgivere fra arkitektfirmaet Effekt, som har udviklet ideen om den centrale park, har kommunen allerede igangsat en afklaring af relevante forudsætninger, herunder en skitse til programmering baseret på det, der er beskrevet i udviklingsplanen om en park med plads til både “liv og ro”.
Der er endvidere udarbejdet en tidsplan for projektering, udbud og anlæg af parken.
Det forventes at projektforslag er klar til politisk godkendelse i begyndelsen af 2025, og så skal der indhentes tilbud på udbudsprojektet i perioden fra februar til april, hvorefter anlægsfasen vil strække sig over perioden fra maj til oktober.
Ny tandklinik med mulighed for at udvide
Foruden første del af den nye park kan en ny tandklinik også være på vej i udviklingsområdet.
Med indførelsen af vederlagsfri tandpleje for 18-21-årige har Frederiksberg Kommune nemlig behov for at udvide med flere tandklinikker. Den eksisterende tandklinik på Skolen på Nyelandsvej er blevet udvidet, men der er behov for mindst fire klinikenheder mere.
En plan om at bygge en ny tandklinik på Beringsvej 8 er blevet droppet, og kommunen har i stedet rettet sigtekornet mod hospitalsgrunden. Her er der afsat 26,5 millioner kroner til at etablere en tandklinik i bygning 10, som kan udvides over tid.
Bygning 10 ligger er i dag stadig delvist i brug. Bygningen huser blandt andet akutmodtagelsen i stueetagen, psykiatrisk ambulatorium, lægeklinikker, røntgenklinik samt Frederiksberg Kommunes døgnrehabilitering.
I den nordligste fløj af bygning 10 har 2. sal tidligere fungeret som operationsafdeling, men afdelingen har ikke været i brug i flere år, da funktionerne allerede er flyttet til Bispebjerg Hospital. Det samlede nettoareal for afdelingen udgør cirka 470 kvadratmeter, og det er her, der er planer om at etablere en ny tandklinik.
Der er udarbejdet en tidsplan for arbejdet, der betyder, at tandklinikken forventes at kunne tages i brug i juli 2026.
Hospitalsgrunden strækker sig over et areal på 141.600 kvadratmeter. Udviklingsplanen for grunden er udarbejdet af Effekt i samarbejde med Arkitema, Cowi, Gemeinschaft og Creator Projects.
Omkring 80 procent områdets bevaringsværdige bygninger fra Frederiksberg Hospital bliver bevaret. Det svarer til 66.700 kvadratmeter bygninger. Der tilføres 79.800 kvadratmeter nybyggeri, så det samlede etageareal når op på 146.500 kvadratmeter.