Flodlejet i Randers. Illustration: BRIQ.
Flodlejet i Randers. Illustration: BRIQ.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Det bliver et hold af totalrådgivere med LYTT Architecture i spidsen, der skal arbejde videre med at tegne og projektere Flodlejet.

Det skriver Randers Kommune i en pressemeddelelse.

Vinderholdet skiller sig ud med et koncept, der blandt andet byder på Danmarks første naturflodbad, flodpool, sauna, flodhus og den længste bænk i Randers.

– Der er tale om et både ambitiøst og vildt koncept, der overrasker og udfordrer den gængse opfattelse af, hvordan et flodbad ser ud. Med respekt for stedets historie, natur og placering vil konceptet skabe flodliv i, ved og på vandet, og det vil gøre Flodlejet til et helt særligt sted med muligheder, som ikke findes tilsvarende andre steder i Danmark, udtaler borgmester i Randers, Torben Hansen (S).

Læs også: Randers får central plads ved vandet

LYTT Architecture skal fungere som landskabsarkitekter sammen med bygningsarkitekter fra BRIQ og ingeniører fra Artelia.

Vinderholdet blev valgt på baggrund af det udbud, som Randers Kommune, Flodbyen Randers P/S og Realdania satte i gang i efteråret. I alt blev fem hold efter en prækvalifikation indbudt til at komme med deres forslag til et koncept for Flodlejet.

Centralt i konceptet for Flodlejet står den integrerede højvandsbeskyttelse, der integreres i landskabet og byrummet ved Flodlejet. Hvor cykel- og gangstien går gennem diget, foreslås en åbning, som skal lukkes manuelt, når der varsles oversvømmelse.

Konceptet for Flodlejet foreslår tiltag på begge sider af fjorden med udgangspunkt i naturen på Tronholmen på den ene side af fjorden – og Bolværksgrundens bymiljø på modsatte side af fjorden.

Læs også: AP Pension løfter sløret for kontor- og boligprojekt i Flodbyen Randers

Inspireret af den oprindelige deltanatur foreslår LYTT blandt andet at grave en biflod langs Tronholmen, hvori der bliver etableret et 100 meter langt naturflodbad. Her vil det være muligt at svømme med – eller mod – den naturlige strøm i vandet, og et sådant etableret naturflodbad findes ingen andre steder i Danmark.

På Tronholm-siden lægger konceptet også op til at etablere en flodpool, hvor vinterbadere for eksempel kan få det kolde gys og bagefter få varmen i en sauna.

På modsatte side på Bolværksgrunden indgår et nyt Flodhus i forslaget. Det skal give muligheder for aktiviteter og ophold ved og på vandet, ligesom pladsen langs kajen ifølge forslaget kan udnyttes til kajakker, kanoer og mindre både.

Den eksisterende sti, der forbinder Tronholmen og Bolværksgrunden, er også en del af det vindende koncept. Den foreslås nemlig ombygget, så der bliver mere plads til de gående og mulighed for at lave Randers’ længste bænk, så broen også kommer til at invitere til ophold.

Nu går arbejdet ind i næste fase

Med afgørelse af udbuddet går arbejdet med Flodlejet ind i næste fase. Der skal blandt andet laves en ny lokalplan og indhentes myndighedstilladelser.

Læs også: Ny arkitekturpolitik i Randers

Der skal også arbejdes videre med at finde de bedste tekniske løsninger til anlægsarbejdet, ikke mindst på Tronholmen.

Randers Kommune forventer, at der i sidste halvdel af 225 kan fremlægges en opdateret plan for hele projektet. På nuværende tidspunkt er det forventningen, at anlægget kan tages i brug om to-fire år.

Om Flodlejet

Flodlejet kommer til at ligge på Bolværksgrunden på den ene side af fjorden og på en del af Tronholmen på modsatte side.

En del af arealet er kommunalt og udvikles af Randers Kommune og Realdania i fællesskab.

Den centrale del af Bolværksgrunden ejes af Flodbyen Randers P/S, som udvikler den del af arealet. Her skal der blandt andet etableres en større bebyggelse, som forventes at have offentlige og udadrettede funktioner i stueetagen.

Anlægsprojektet på det kommunale areal har et samlet budget på 70 millioner kroner, hvor Randers Kommune og Realdania bidrager med 35 millioner kroner hver.

Konkurrence om Flodlejet

Visionerne for Flodlejet er beskrevet i Flodbyens udviklingsplan, og det er de visioner, der nu skal konkretiseres.

I efteråret satte Randers Kommune, den filantropiske forening Realdania og Flodbyen P/S gang i en konkurrence, hvor følgende fem hold efter en prækvalifikation blev indbudt til at komme med deres forslag til et koncept for Flodlejet.

  • LYTT Architecture sammen med BRIQ og Artelia (vinder)
  • SLA sammen med MAST og EKJ rådgivende Ingeniører
  • Spektrum Arkitekter sammen med A1 Consult og Vognsen
  • Henning Larsen sammen med MAST, Rambøll og Volcano
  • Arkitema sammen med Cowi

Kilde: Randers Kommune.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling