WoodHub i Odense vinder Årets Lavemissions Træbyggeri 2024

Danmarks største træbyggeri løb blandt andet med prisen, da det er et godt eksempel på, hvordan træ kan erstatte traditionelle materialer.

Prisen som Årets Lavemissions Træbyggeri 2024 er netop blevet uddelt på trækonferencen Build in Wood i København.

Det oplyser Foreningen Træ i Byggeriet, som står bag prisen, i en pressemeddelelse.

Vinderen blev det seks etager høje kontorknudepunkt WoodHub i Odense. Bygningen er det hidtil største danske træbyggeri.

– WoodHub er et fremragende projekt, der viser, hvordan træbyggeri kan skaleres op i en hidtil uset størrelsesorden og viser dermed, hvordan træ kan erstatte traditionelle materialer som stål og beton. Projektets løsninger med limtræssøjler, CLT-dæk og præfabrikerede trækassetter med færdigmonterede vinduer er ikke bare effektive byggemetoder, de åbner også for helt nye muligheder inden for moderne byggeri, lyder det fra bestyrelsesformand for Træ i Byggeriet, Martin L. Petersen.

WoodHub ligger i det centrale Odense og er et kontorknudepunkt på 31.000 kvadratmeter med plads til otte statslige institutioner og 1.600 medarbejdere. Hertil kommer 5.000 kvadratmeter kælder.

Woodhub er tegnet af C.F. Møller Architects i samarbejde med Nord Architects og Artelia, mens Sweco har været bygherrerådgiver.

Den store bygning har en såkaldt massivtrækonstruktion med synlige træsøjler. Bag projektet står Bygningsstyrelsen som bygherre med NCC som totalentreprenør.

Finalister med ambitiøse visioner

WoodHub i Odense vinder Årets Lavemissions Træbyggeri 2024. Foto: PR.
WoodHub i Odense vinder Årets Lavemissions Træbyggeri 2024. Foto: PR.

Finalisterne bestod blandt andet af erhvervsbyggeriet Stark i Næstved, som er en trælast bestående af to bygninger i hver to etager, der indeholder butik, drive in-lager, varmelager, personalerum og en logistikhal.

Byggeriet er opført med bærende konstruktioner i limtræ, i facaden er der anvendt trækassetter, og bygningens facadebeklædning er udført i kasseret træ – således et byggeri med fokus på ressourceudnyttelse og lavt klimaaftryk.

Daginstitutionen på Mosevej i Kolding var også med i finaleopløbet. Den svanemærkede institution er opført som modulbyggeri, hvor samtlige konstruktioner er udført i træ og er dermed et eksempel på, hvordan et lavt CO2-aftryk kan forenes med kort opførselstid, høj funktionalitet og et nytænkende design.

– Træbyggeri bliver mere og mere efterspurgt, og vi ser i disse år nogle meget spændende projekter rundt om i landet, udtaler Martin L. Petersen.

– Det glæder os, at fremtidens byggeri i endnu højere grad har blikket rettet mod træet som en del af løsningen. For det er der behov for, hvis vi i Danmark skal leve op til vores ambition om at nedbringe vores CO2-aftryk med 70 procent inden 2030, lyder det afsluttende fra Martin L. Petersen.

Om WoodHub i Odense

Samlet klimapåvirkning: 8,3 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år

Areal: 31.000 kvadratmeter fordelt på seks etager

Bygherre: Bygningsstyrelsen

Entreprenør: NCC

Arkitekt: C.F. Møller Architects

Ingeniør: Artelia

Bedømmelseskriterier

Formålet med prisen er at anerkende aktører inden for byggebranchen, der opfører byggeprojekter med udgangspunkt i træ, som samtidig har fokus på, at byggeriet opføres med et lavt CO2-aftryk i lavemissionsklassen.

For at blive nomineret til Årets Lavemissions Træbyggeri skal følgende kriterier kunne opfyldes:

  • Byggeriet skal være et dansk byggeri, der er under opførelse eller færdiggjort i 2024
  • Byggeriet skal være et træbyggeri
  • Byggeriet skal have en deklareret LCA-beregning (livscyklusanalyse) i henhold til gældende BR18 regler udført med LCAbyg

Byggeriets CO2-aftryk skal opfylde kravene til lavemissionsklassen. Foreningen har på baggrund af den nye differentiering mellem bygningskategorier i lavemissionsklassen for 2025 lavet følgende vægtet omregning af 2023-lavemissionsklassen, som skal opfyldes:

  • Enfamiliehuse, rækkehuse og tiny houses: <7,4 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år
  • Etageboliger: <8,4 kg kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år
  • Kontorbygninger: <8,4 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år
  • Institutioner: <8,8 kg kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år
  • Andet nybyggeri: <8,8 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år
  • Byggeriet skal helst være DGNB-certificeret eller på anden måde miljøcertificeret.

Kilde: Foreningen Træ i Byggeriet.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling