Antallet af singlehusstande eksploderer

Stigningen i antallet af singlehusstande de seneste fem år kan komme til at skabe store udfordringer på markedet for små og mindre boliger.

Hvis antallet af singlehusstande fortsætter med at stige, som det har gjort de seneste fem år, kan der snart komme til at mangle små og mindre boliger. På fem år er antallet af singlehusstande nemlig steget med 91.949. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmægler kæden Estate har analyseret.

I 2023 findes der samlet knap 1,3 millioner husstande, som kun bebos af en person.

Ifølge Estate kan det stigende antal singleboliger komme til at presse priserne på mindre boliger endnu mere op, end det har været tilfældet de seneste ti år.

– Det er faktisk lidt bekymrende, at stadig flere vælger at bo alene. Primært fordi det skaber et voldsomt pres på både boligmarkedet for ejer og lejeboliger, hvor boligmassen langt fra er dimensioneret til det stigende antal singler, siger presseansvarlig i Estate, Thomas Hovgaard.

Han peger også på det forhold, at et stigende antal personer, der optager en bolig, betyder, at der vil blive brugt mere energi til opvarmning, end hvis flere valgte at dele bolig.

LÆS OGSÅ: STIGENDE ANTAL SINGLER PRESSER BOLIGMARKEDET

– Det er selvfølgelig urealistisk at lovgive om, hvor mange man må bo sammen, så det handler i høj grad om at planlægge fremtidens boligbyggeri efter den forventede udvikling, så enlige har adgang til flere mindre boliger, siger Thomas Hovgaard.

Ifølge ham har fraværet af planlægning efter flere mindre boliger i mange år glimret ved sit fravær.

– Udvikling af nye boliger især i de store byer har i stor udstrækning været styret af ønsket om at tiltrække økonomisk stærke husstande, og her vil singleboliger af naturlige årsager ikke blive prioriteret. Forhåbentlig vil det ændre sig de kommende år, så markedet for mindre boliger bliver større, siger Thomas Hovgaard.