Foto: Home, Aarhus / ©2020 Palle Peter Skov.
Foto: Home, Aarhus / ©2020 Palle Peter Skov.

Foråret spirer, og inden længe ændrer Danmark farve fra grå til grøn. Det har dog endnu ikke lokket potentielle boligkøbere ud af deres vinterhi.

Det viser en ny kvartalsmåling, som analysevirksomheden YouGov har foretaget for Home i starten af april.

Det skriver ejendomsmæglerkæden i en pressemeddelelse.

I Home Køberbarometer svarer kun 12 procent af danskerne i undersøgelsen med over 2.000 repræsentative besvarelser, at de har planer om et boligkøb i løbet af det næste halve år.

Det er et lavt niveau sammenlignet med tidligere undersøgelser, konstaterer boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Læs også: Voldsom forskel på boligpriserne i Danmark

– Det er det laveste niveau, vi har målt siden juli 2020, og det tangerer bundrekorden for andelen af danskere med købsplaner, siden vi begyndte at måle i 2017, lyder det fra Homes analytiker.

Det er femte gang ud af i alt 30 kvartalsmålinger, at købsinteressen blot er 12 procent.

Til sammenligning viser gennemsnittet af alle kvartalsmålingerne over den syv-årige periode 14 procent med købsplaner blandt over 60.000 besvarelser.

For tre måneder siden var det 15 procent, der havde planer om boligkøb, og for et år siden, var det 16 procent, viser YouGovs spørgeundersøgelse for Home.

Home kan konstatere en nogenlunde ens nedgang i købsinteressen for både huse, sommerhuse og lejligheder.

Flest boligkøbere i hovedstaden og København

Lidt overraskende er det i Region Hovedstaden og i landsdelen Københavns by, flest tilkendegiver, at de har planer om boligkøb.

Det er 15 procent og 16 procent her, der svarer, at de har planer om boligkøb det kommende halve år.

Læs også: Boligsalget dykkede i årets første kvartal

– Lysten til boligkøb blandt folk i hovedstaden overrasker lidt til den positive side, for det var også her, vi så fleste fremskudte handler op til årsskiftet, for at opnå boligskatterabat, siger Henrik Hauthorn Jensen.

Købsinteressen i Hovedstaden er dog lavere end gennemsnittet for alle kvartalsmålingerne – 17 procent. Og har ikke været nede på 15 procent siden januar 2022.

Renten spiller ind

Årsagerne til, at færre har planer om boligkøb det næste halve år, er flere, lyder det fra Homes analytiker.

– Renten spiller helt sikkert ind. Flere havde sat næsen op efter nedsættelser, som lader vente på sig, der kunne give lidt medvind til nogle flere bolighandler, ligesom nogle nok synes, priserne er for høje, siger han.

Læs også: Nybyggede parcelhuse er steget i pris

– Og så er der givet også en del danskere, som følger udviklingen i Mellemøsten tæt og frygter en optrapning af krigen, der kan påvirke verdensøkonomien og energipriserne, siger Henrik Hauthorn Jensen.

Men der er også flere positive indikatorer, fremhæver han.

– Beskæftigelsen er stadig god, lønningerne er steget og energipriser og inflation fornuftig, så det giver også noget tryghed til kommende boligkøb, slutter Henrik Hauthorn Jensen fra Home.

Andre resultater fra Home Køberbarometer april 2024

  • Køberne er lidt mere aktive: To ud af tre med boligkøbsplaner (66 procent) er allerede aktivt søgende. For tre måneder siden var det kun 61 procent, som også er gennemsnittet for alle kvartalsmålingerne siden 2017.
  • Blandt kvinder er det 10 procent, der svarer, de har købsplaner – blandt mænd er det 15 procent.
  • Der er lidt færre førstegangskøbere i markedet: 43 procent af dem med planer om boligkøb det næste halve år er førstegangskøbere. For tre måneder siden var det til sammenligning 46 procent, som var på udkig efter deres første ejerbolig.
  • 34 procent svarer, at de skal købe bolig alene. Det svarer stort set til gennemsnittet for samtlige kvartalsmålinger siden 2017.

Kilde: YouGov for Home, april 2024.

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2021 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år i perioden fra den 8. til den 12. april 2024.