Vikingeborgen Trelleborg – hjemstedet for Danmarks ældste rekonstruerede langhus og for nyligt udnævnt UNESCO Verdensarv, har igangsat en gennemgribende restaurering af det 82 år gamle tag på langhuset.

Det skriver Trelleborg i en pressemeddelelse.

I restaureringen af taget på langhuset vil museet bevare arkæolog Poul Nørlunds og arkitekt Georg Schultz’s oprindelige rekonstruktion, men alle tagspån vil blive udskiftet.

Det oprindelige byggeri, der stod færdig i år 1942 og som officielt blev indviet efter krigen i år 1946, vil der ikke blive ændret på.

– Det er helt fantastisk, at vi nu med økonomisk støtte fra hele 14 forskellige fonde har mulighed for at foretage en gennemgribende renovering af det gamle Trelleborg Langhus. Rekonstruktion af en af kongeborgens langhuse står i dag som ikon ikke alene for Trelleborg, men også for Vestsjælland og hele Danmark, siger Anne-Christine Larsen, museumschef på Trelleborg.

Læs også: Testbygning af træ afprøver fremtidens byggematerialer

– Inden for tre år bliver det også muligt at opleve Den Genskabte Borg, som bliver en rekonstruktion af en del af Harald Blåtands originale borg. Her vil museets gæster kunne opleve krigeren og livet på kongeborgen. Når Den Genskabte Borg står færdigbygget vil den danne rammen om den levende formidling og det vil være her gæsterne vil kunne få en autentisk oplevelse af vikingetiden år 980.

Fortidens egetræ bærer tydelige præg af det danske vejr

I spidsen for projektet står Rene Lærke, som byggeleder og det er Bjørns Træværk og Restaurering.

Som restaureringsarbejdet skrider frem, fjernes egetræsplankerne først fra svalegangen ved sydvesthjørnet, dernæst rundt om huset.

De vejrbidte planker afslører et nærbillede af den oprindelige konstruktion og giver mulighed for at se, hvordan egetræsspånene og den bærende plankekonstruktion tydelige bærer spor af det danske klimas indflydelse gennem årtier. Derefter vil taget fjernes i etaper og de cirka 17.000 nye tagspån lægges op.

Byggeriet forventes færdigt til årlige Trelleborgs Vikingefestival fra den 13. til den 21. juli.