Karen Blixens Plads ved Københavns Universitet på Amager er designet af Cobe og opført af Bygningsstyrelsen. Foto: Torben Eskerod.
Karen Blixens Plads ved Københavns Universitet på Amager er designet af Cobe og opført af Bygningsstyrelsen. Foto: Torben Eskerod.

På trods af nye og alternative materialer i byggeriet vil fremtidens byggeri forventeligt også indeholde beton. Derfor skal alle tiltag i spil for at nedbringe materialeforbruget, når der bygges i beton. Det er baggrunden for, at Dansk Beton nu sender en branchevejledning for designoptimering af betonkonstruktioner i høring. Det skriver brancheorganisationen i en pressemeddelelse.

Branchevejledningen har Dansk Beton udarbejdet i samarbejde med en projektgruppe af de fem store rådgivende ingeniørvirksomheder i Danmark samt gennem sparring og dialog med bygherrer, entreprenører og organisationer, fremgår det.

– Cement- og betonindustrien skal omstilles til produktion med signifikant lavere CO2-aftryk for at imødekomme fremtidens krav om reduktion af CO2-udledningen totalt. Der bygges så meget i beton – ikke bare i Danmark, men også globalt – og derfor er der virkelig store potentialer, hvis vi også ændrer på måden, vi designer betonkonstruktioner på, udtaler Dorthe Mathiesen, chef for Dansk Beton, og tovholder på projektet i regi af Bæredygtig Beton initiativet, i meddelelsen.

Hun påpeger, at det fremtidige ressourceeffektive og CO2 reducerede byggeri ikke må anvende mere cement, beton og armering end absolut nødvendigt for at opfylde funktionskravene til byggeriet.

Reduktion af CO-udledning handler dog ikke kun om materialevalg, men også om at høste de gevinster, der er ved at optimere mere nuanceret på konstruktionerne.

– Vi kommer fortsat til at skulle anvende beton i Danmark, og derfor er branchevejledningen for designoptimering af betonkonstruktioner et virkelig vigtigt input til byggeriets aktører, udtaler Morten Leen, Chief Sustainability Officer i AP Pension.

Branchevejledningen sendes i høring i dag, og høringsperioden afsluttes den 12. december 2022 klokken 12. Se vejledning, høringsskema og høringsbrev på danskbeton.dk.

Om parterne bag

Projektgruppe: Rådgivende ingeniører fra Rambøll, Moe, Sweco, Cowi, Niras, Optum, Spæncom og CRH Concrete.

Dialoggruppe: AP Pension, ATP Ejendomme, Pension Danmark, NREP, Byggeri København, Sønderborg Kommune, Bygningsstyrelsen, Domea, NCC, CG Jensen, MTH, Aarsleff, LM Byg/Pihl, Bygherreforeningen, Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

Udgiver: Bæredygtig Beton initiativet forankret i Dansk Beton, som er en branchesammenslutning i DI Byggeri.