1915 Çanakkale-broen åbnede i marts 2022. Foto: WikiMedia.
1915 Çanakkale-broen åbnede i marts 2022. Foto: WikiMedia.

På tragisk vis har langt over 20.000 mennesker mistet livet som følge af de kraftige jordskælv, der har ramt Tyrkiet og Syrien. Langt flere meldes sårede.

Ifølge nyhedsburauet AFP er 90.000 mennesker er blevet evakueret fra det ødelagte område i Tyrkiet, og det vurderes, at over 12.000 bygninger er kollapset eller har pådraget sig så massive skader, at de ikke kan repareres.

Den nyåbnede 1915 Çanakkale-bro, der er anlagt tværs over Dardanellerstrædet nær Canakkale i det vestlige Tyrkiet, ser dog ud til at have modstået jordskælvene, og den standhaftige bro vækker stolthed hos den kinesiske konsul i nordirske Belfast, Meifang Zhang.

Det nu slettede tweet fra den kinesiske konsul.
Det nu slettede tweet fra den kinesiske konsul.

“Broen bygget af Kina i Tyrkiet modstod jordskælvet”, skrev hun – frit oversat – i et nu slettet tweet, og påstod, at kinesiske Shudao Group ene og alene havde stået for byggeriet.

Der er bare et problem eller to, og det er nok grunden til, at tweet’et ikke længere eksisterer.

For det første befinder broen sig omkring 1.000 kilometer fra jordskælvets epicenter.

Og for det andet har adskillige gjort hende opmærksom på, at broen hverken er bygget eller designet af kinesere.

Også det kinesiske medie Beijing Evening News har bragt nyheden om, at den “kinesisk byggede” bro har modstået jordskælvene.

Men 1915 Çanakkale-broen er altså bygget af sydkoreanske Daelim Industrial og SK Group samt af tyrkiske Limak og Yapı Merkezi.

Og så er den designet af tyrkiske Tekfen Construction and Installation, mens detailprojekteringen er udført danske Cowi i samarbejde med sydkoreanske Pyunghwa Engineering Consultants.

1915 Çanakkale-broen er verdens længste hængebro med et spænd på 2.023 meter, hvor østbroen på Storebæltsbroen til sammenligning har et spænd på 1.624 meter.

1915 Çanakkale-broen åbnede den 18. marts 2022.