Danske arkitekter vinder stort projekt i Manchester

SLA vinder stor landskabs- og byrumsmasterplan for nyt innovationsdistrikt Manchester. Området skal omdannes til grøn by med den industrielle arv for øje.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Foruden fodbold er Manchester for mange kendt som verdens første industrialiserede by. Byen er knap dobbelt så stor som Aarhus, og nu skal SLA “forvandle universitetsområdet til et åbent og naturfyldt areal med grønne oaser mellem kvarterets kulturinstitutioner og mange arbejdspladser”, som det fremgår af en pressemeddelelse fra de danske landskabsarkitekter.

Det danske arkitektfirma skal omdanne området i samarbejde med Allies and Morrison, Stanhope, Deloitte, Arup, Stephen Levrant Heritage Architecture, Useful Projects, Ekosgen og Arcadis. Projektet er et samarbejde mellem Storbritanniens førende ejendomsudviklere, Bruntwood SciTech og University of Manchester.

For SLA og de øvrige designere har bevarelsen af byens stærke kultur- og industriarv har været helt central i udviklingen af masterplanen.

– Jeg husker tydeligt mit første møde med Manchester; røde murstensbygninger og hvælvinger, kanaler, mad, cool kvarterer og en historie, der går tusindvis af år tilbage. Manchester er så autentisk, at den aldrig forlader din sjæl efter et besøg – og det er netop dén sjæl, vi har indlejret i den nye masterplan. Både via bevarelse af udvalgte byrum og bygninger, men også ved at styrke forbindelsen til de omkringliggende kvarterer. På den måde sikrer vi at masterplanen kommer til at omfavne hele Manchesters unikke ånd og identitet, udtaler Rasmus Astrup, partner og designchef hos SLA.

LÆS OGSÅ: DE VINDER KONKURRENCE OM OMDANNELSE AF HAVNEOMRÅDE

– I innovationsdistriktet Manchester tager vi fat på en af ​​vor tids største globale udfordringer ved at tænke ud over grænserne af projektet og have biodiversitetskrisen som et centralt fokus. Vi bidrager radikalt til at løse denne udfordring ved at skabe et levende landskab, der støtter og skaber livsrum – for alt liv, udtaler han videre.

Visionen er “at opbygge et mangfoldigt og inkluderende fællesskab via genbrug af eksisterende bygninger og rum”.

Som landskabsarkitekt har SLA et mål om at bevare så meget eksisterende bynatur som muligt. Samtidigt skal ny natur introduceres med henblik på forløse områdets potentiale og skabe biodiversitet.

– Forestil dig, at du går igennem nabolaget på vej til Piccadilly Station. Ikke kun fordi det er den korteste vej, men fordi den er designet til fysisk aktivitet. Du passerer gamle og nye bygninger med innovativ teknologi og kunst i vinduerne. Du stopper for at købe en kop kaffe på et solrigt hjørne, og slentrer derefter ned forbi hvælvingerne hvor alle de unge, travle iværksættere sidder og arbejder – og lige under dig har alle lastbilerne travlt med at levere dagligvarer, men du kan hverken se eller høre dem. Du hører kun fuglesang og folk, der snakker under trækronerne, lyder visionen fra Rasmus Astrup.

Det er den fjerde store masterplan i Storbritannien som er vundet af SLA, der også er masterplanlægger og landskabsarkitekt for Silvertown Royal Docks i East London, One Euston-projektet i Camden samt landskabs- og masterplandesigner for Earls Court Development i Kensington & Chelsea.

Projektfakta

Sted: Manchester, Storbritannien

Klient: Bruntwood SciTech og University of Manchester

Masterplanlægger og landskabsarkitekt: SLA

Samarbejdspartnere: Allies and Morrison, Stanhope, Deloitte, Arup, Stephen Levrant Heritage Architecture, Useful Projects, Ekosgen og Arcadis

Hjemmeside: https://www.id-manchester.com/srf-public-consultation

Kilde: SLA.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling