Ejendomsmarkedet i Europa er i første kvartal 2022 ikke påvirket af krigen i Ukraine. Foto: Colliers/PR.
Ejendomsmarkedet i Europa er i første kvartal 2022 ikke påvirket af krigen i Ukraine. Foto: Colliers/PR.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Den 24. februar 2022 blæste den russiske præsident Vladimir Putin til angreb og indledte for alvor krigen mod Ukraine. Indtil videre er erhvervsejendomsmarkedet i Europa i første kvartal ikke synligt påvirket af invasionen, men den fremtidige effekt er stadig uvis. Det oplyser Colliers i en pressemeddelelse i anledning af offentliggørelsen af erhvervsmæglerkoncernens seneste markedsanalyse, Capital Markets.

“Selvom Ruslands invasion af Ukraine i voldsom grad satte sit præg på 1. kvartal 2022, var erhvervsejendomsmarkedet i Europa, Mellemøsten og Afrika (EMEA) så robust og likvidt med en historisk kapitalrigelighed. Investorernes interesse kunne dermed fastholdes, lyder det i analysen.

Ikke desto mindre viser analysen, at investorefterspørgslen efter erhvervsejendomme i årets første kvartal stadig var på vej tilbage efter coronapandemien, hvor mange investorer anså fast ejendom som en måde at sikre sig mod stigende inflation.

Foreløbige tal for første kvartal tyder på en 5 procent stigning i transaktionsvolumenen i forhold til samme kvartal i 2021 med en stigning på 7 procent i volumen på en rullende 12 måneders basis. Chokket påført de globale forsyningskæder og råvaremarkeder har fået inflationen til at stige endnu mere.

– Inflationen påvirker blandt andet byggesektoren, udtaler Luke Dawson, Managing Director, EMEA Cross Border Capital Markets.

– Stigende priser på byggematerialer har skabt et vist usikkerhedsmoment i udviklingen af nye boliger og erhvervsejendomme.

Både brugere og investorer har i første kvartal været aktive i de fleste europæiske markeder, hvor der især har kunnet spores fornyet tillid til kontorsegmentet. Aktiviteten i dette segment er blandt andet drevet af internetgiganten Googles erhvervelse af kontorprojektet Central Saint Giles i London til en pris af 762,5 millioner (godt 6,64 milliarder kroner) engelske pund samt The Warsaw HUB kontorkomplekset i Polens hovedstad til en pris af 583 millioner euro (knap 4,34 milliarder kroner).

– Dette indikerer, at tilliden til regionens kontormarkeder er vendt tilbage efter pandemien, forklarer Richard Divall, Director, Cross Border Capital Markets.

Hotel- og fritidssektoren blev ramt hårdt af pandemien, men har været på vej tilbage siden midten af 2021 med en efterspørgselsstigning især i Sydeuropa. Alene i første kvartal 2022 blev der i Spanien således investeret for 1,1 milliarder euro (knap 8,2 milliarder kroner) i hotelejendomme, hvilket er mere end den samlede volumen i hele 2022.

– Rejserestriktionerne lempes verden over og investorerne har – i tillid til et ophobet behov hos forbrugerne for ferierejser – da også forventet en betydelig fremgang i hotelmarkedet i 2022. Men en voldsom stigning i leveomkostningerne kan måske lægge noget af en dæmper på efterspørgslen, når de private husholdninger oplever, at økonomien strammer, udtaler Luke Dawson, Managing Director, EMEA Cross Border Capital Markets.

– Ikke desto mindre forventer vi, at de mere luksusprægede rejsemål fortsat vil være populære og opnå belægningstal, så ferieåret 2022 vil være tilbage på niveauet fra før pandemien.

Den høje aktivitet fortsætter i Danmark

På trods af stigende renter og inflation ser aktiviteten ud til at forblive høj på det danske marked for erhvervs- og investeringsejendomme, hvilket blandt andet skyldes et investerings-efterslæb i forbindelse med de nu ophævede corona- og rejserestriktioner. I 2022 har første kvartal budt på interesse fra internationale såvel som nationale investorer.

Særligt er andelen af de internationale investeringer vokset, ikke mindst hjulpet på vej af Danmarks status som safe haven på baggrund af en solid økonomi og NATO-medlemskabet.

Tyskland kan registrere endnu et drømmekvartal

Investorerne pumpede et rekordhøjt beløb på 18,2 milliarder euro (135,4 milliarder kroner) ind i det tyske erhvervsejendomsmarked i første kvartal. Her var tre fjerdedele af investeringer i virksomhedsstrategiske opkøb i kriseresistente sektorer såsom byggemarkeder og butiksejendomme med ankerlejere indenfor salg af fødevarer. Investeringslysten for industri- og logistikejendomme er ikke formindsket, og segmentet rangerer lige efter kontorsegmentet i investeringsvolumen.

Storbritannien tilbage i god form

Colliers har set ”masser af kapital” øremærket for erhvervsejendomsinvesteringer i Storbritannien, da afviklingen af rejserestriktioner i mange dele af verden har fået de internationale investorer til at vende tilbage til det britiske marked. Investeringsvolumenen nåede op på 13 milliarder britiske pund (knap 113,3 milliarder kroner) i første kvartal 2022. Det svarer til en stigning på 10 procent i forhold til sidste år og er på linje med det 10-årige gennemsnit. Det er værd at bemærke, at investorerne igen viser interesse for butikscentre, hvor investeringsvolumenen i første kvartal nåede det højeste kvartalsmæssige niveau i fem år.

Italien begynder året med rekordhøj aktivitet

I første kvartal satte investeringsvolumenen i Italien nye rekorder med 3,1 milliarder euro (godt 27 milliarder kroner) drevet af salget af Project Dream porteføljen af kontor-, industri- og logistikejendomme, retail grunde, boliger og hoteller med en volumen på i alt 842 millioner euro (knap 7,34 milliarder kroner). De fleste af porteføljens 68 ejendomme ligger i Milano og har karakter af value-add ejendomme med et betydeligt moderniseringspotentiale.

Bedring i det polske marked, men fremtidsudsigterne er usikre

På trods af den russiske invasion af nabolandet Ukraine i februar måned kunne Polen konstatere et godt resultat i første kvartal med investeringer på 1,5 milliarder euro (knap 13,1 milliarder kroner). Det svarer til en betydelig fremgang i den årlige stigningstakt. Colliers forventer dog, at de vesteuropæiske investorer bliver stadig mere selektive i løbet af de næste 12 måneder, hvormed investorerne i Central- og Østeuropa får rig lejlighed til at fortsætte med at realisere deres vækststrategier.

Rolig start på året i Frankrig

I Frankrig faldt investeringsvolumenen med 7 procent i første kvartal i forhold til samme kvartal sidste år, hvilket dels tilskrives den geopolitiske usikkerhed på grund af krigen i Ukraine, men også det franske præsidentvalg.

Især regionen omkring Paris så en nedgang i aktiviteten. Kontorinvesteringer stod fortsat for størstedelen af kvartalets transaktioner svarende til næsten 80 procent.

Download EMEA Capital Markets Q1 2022 Snapshot her.