Der har været rift om de første svanemærkede boliger på Færøerne. Ejendomsselskabet Mark står bag boligerne, som Scandi Byg har opført. Foto: PR.
Der har været rift om de første svanemærkede boliger på Færøerne. Ejendomsselskabet Mark står bag boligerne, som Scandi Byg har opført. Foto: PR.

Nye tal fra Nordisk Miljømærkning viser, at svanemærket byggeri fortsat er i positiv vækst trods hård opbremsning i byggeriet generelt i 2022. Det betyder, at der nu findes godt 77.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner, der enten er opført eller under konstruktion.

Det skriver Miljømærkning Danmark, som har ansvaret for Svanemærket og EU-Blomsten i her til lands, i en pressemeddelelse.

– Svanemærket byggeri har formået at bevare en flot vækst til trods for, at byggeaktiviteten har været nedadgående i 2022. Det vidner om, at byggebranchen stadig har fokus på at bidrage til den grønne omstilling, og her er Svanemærket et stærkt redskab. Det er samtidig værd at bemærke, at svanemærket byggeri har vundet indpas både i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island – og nu også på Færøerne, hvor det første byggeri netop er blevet opført, udtaler Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Det er modulproducenten Scandi Byg, der har produceret og opført 48 boliger på Færøerne, som har opnået certificering med Svanemærket. Bag byggeprojektet står ejendomsselskabet Mark, og her kan direktør Gordon Rajani glæde sig over, at 300 står på venteliste til boligerne.

– Vi har oplevet stor interesse for de første svanemærkede boliger på Færøerne. Det er særligt på grund af Svanemærket, da flere på Færøerne er opmærksomme på at passe godt på vores miljø og klima, og derfor er mange positive over for, at boligerne lever op til meget skrappe miljøkrav, udtaler Gordon Rajani.

Første cirkulære byggeri certificeret med Svanemærket

I Gladsaxe Kommune står svanemærket byggeri også højt på dagsordenen. Kommunen har besluttet, at alle børnehuse skal certificeres med Svanemærket, og sidste år fik de opført Nordens første cirkulære og svanemærkede byggeri.

Gladsaxe Kommune har blandt andet genbrugt 6.000 ton nedknust beton og 60.000 mursten fra den tidligere skole til at opføre ”Børnehuset Svanen”.

– Som kommune vil vi gerne skabe optimale rammer for både børn og voksne, og her har vi opnået gode resultater med Svanemærket til blandt andet at opnå et godt indeklima. De erfaringer vil vi bygge videre på og også dele med andre kommuner, der gerne vil gøre en forskel med mere miljørigtigt byggeri, siger Trine Græse (S), der er borgmester i Gladsaxe Kommune.

Byggeriet modtog i 2022 flere priser – heriblandt i kategorien Save Ressources på Danish Design Award og Bæredygtighedsprisen ved Building Awards.