Egernsund Wienerberger indgår samarbejde med Gamle Mursten

Egernsund Wienerberger og Gamle Mursten indgår samarbejde om genbrug af mursten. De skal på sigt være en del af det faste sortiment hos teglproducenten.

I Danmark alene knuser vi omkring 1.000 tons murværk om dagen. Med et nyt samarbejde vil Egernsund Wienerberger og Gamle Mursten forsøge at gøre noget ved ressourcespildet. Når gamle bygninger rives ned, skal murstenen renses og genbruges fremfor at sendes til deponi. Det skriver partnerne i en pressemeddelelse.

Mursten har en god holdbarhed og en lang levetid, men mange bygninger nedrives, før murstenenes levetid er forbi. Herefter knuses størstedelen af stenen, og selvom de knuste mursten ofte genanvendes til blandt andet vejfyld, så har den hele mursten faktisk et stort uudnyttet, cirkulært potentiale, lyder det.

Gamle Mursten anvender en renseteknologi, der sikrer, at murstenene kan genbruges og give nye danske bygninger et æstetisk udtryk.

Hos Egernsund Wienerberger oplever de en stigende interesse for netop genbrugte og bæredygtige materialer til byggeriet, og de har løbende været i dialog med og fulgt Gamle Murstens rejse.

LÆS OGSÅ: MILJØVENLIG MURSTEN SKAL BEKLÆDE FREMTIDENS HUSE

Peter Høffner Thomsen, kommerciel direktør hos Egernsund Wienerberger. Foto: PR.
Peter Høffner Thomsen, kommerciel direktør hos Egernsund Wienerberger. Foto: PR.

– Vi er meget tilfredse med samarbejdet, og jeg ser det som et helt naturligt skridt på vores bæredygtighedsrejse, som rummer et veldefineret mål om at reducere vores CO2 i produktionen af nye mursten. Og så er jeg naturligvis fuld af respekt og anerkendelse for Gamle Murstens arbejde med at forædle mursten, udtaler Peter Høffner Thomsen, der er kommerciel direktør hos Egernsund Wienerberger.

– Gamle Mursten har et ambitiøst mål om at håndtere 30 millioner tegl til genbrug om året, og jeg ser det som vores fornemmeste opgave at være med til at opnå det mål. Samarbejdet understreger, sammen med vores initiativer på produktniveau, at vi har en ambitiøs strategi om at kunne tilbyde klimavenlige løsninger til byggeriet, hvad angår nye såvel som genbrugte mursten.

Samarbejdet mellem de to virksomheder rummer særligt én finurlig detalje. Mange af de sten, som Gamle Mursten indsamler, er nemlig sten, som Egernsund Wienerbergers egne teglværker har produceret tilbage i årene fra cirka 1900-1970. Det betyder i praksis, at teglproducenten tager sine egne mursten tilbage, hvorefter de bliver renset og klargjort til nye byggeprojekter.

LÆS OGSÅ: STORT TEGLVÆRK SATSER PÅ MILJØVENLIGE MURSTEN

Direktør hos Gamle Mursten, Claus Juul Nielsen. Foto: PR.
Direktør hos Gamle Mursten, Claus Juul Nielsen. Foto: PR.

– Vores rensede mursten er kvalitetssikrede på samme niveau som nye sten. Det betyder, at Egernsund Wienerberger kan markedsføre de rensede mursten på linje med deres øvrige sortiment, hvilket selvfølgelig er afgørende for, at vi kan levere de kvalitetsprodukter, som professionelle kunder forventer, udtaler direktør hos Gamle Mursten, Claus Juul Nielsen.

De gamle mursten indsamles på Ydby Teglværk og Bachmanns Teglværk begge beliggende i Jylland.

De forædlede mursten lanceres i første omgang på projektbasis, men målet er, at de skal indgå som en del af det faste sortiment hos Egernsund Wienerberger.