Ekspropriation: Lodsejer er sidste hindring for nyt boligområde i Kolding

Lokalplanen for et nyt boligområde ved Bøgehøjgård i Kolding er vedtaget, men døren er endnu ikke åben for udvikling af området.

Politikerne i byrådet i Kolding vedtog i maj en ny lokalplan for et 16 hektar stort areal ved Bøgehøjgård i den nordlige del af Kolding by.

Lokalplan giver mulighed for, at der kan bygges 45-55 parcelhuse samt en børnehave med plads til 200 børn i området, der ligger ud mod Birkemosevej.

Endnu mangler en dør dog at blive åbnet, før udviklingen af området kan sættes i gang.

Før der kan bygges nye boliger i området, skal der etableres en stamvej ind i området. Det kræver, at kommunen overtager knap 2.600 kvadratmeter areal til stamvejen samt i øvrigt også godt 17.500 kvadratmeter areal til den kommende daginstitution.

Læs også: Udvikler får nej til 88 nye boliger i Sønder Bjert

Kommunen har over flere omgange været i dialog med lodsejeren af arealet til stamvejen og til daginstitutionen med henblik på indgåelse af en frivillig aftale. Det har man ikke haft held med.

I henhold til planlovens § 47 kan kommunen beslutte at “ekspropriere fast ejendom, der tilhører private, eller private rettigheder over fast ejendom, når ekspropriationen vil være af væsentlig betydning for virkeliggørelsen af en lokalplan eller en byplanvedtægt og for varetagelsen af almene samfundsinteresse”.

Læs også: Kolding Kommune udstykker 62 parcelhusgrunde

Illustration af princippet for lokalplanområdets disponering. Illustration: Kolding Kommune.
Illustration af princippet for lokalplanområdets disponering. Illustration: Kolding Kommune.

Den mulighed har politikerne i politikerne i byrådet i Kolding Kommune besluttet at benytte sig af.

Foruden børnehaven og de kommende parcelhuse udlægger lokalplanen et et areal til små helårsboliger under 60 kvadratmeter med inspiration fra ”tiny house”-konceptet.

Forvaltningen i Kolding Kommune forventer, at ekspropriationssagen kommer til at koste kommunen omkring 100.000 kroner plus moms, heriblandt bistand i forbindelse med åstedsforretningen og matrikulær berigtigelse.

Hvis sagen efterfølgende bliver indbragt for taksationskommissionen, må der forventes at regningen bliver større, lyder det fra forvaltningen.