Fem hold videre i idékonkurrence om Fingerplan 2.0

Med støtte fra Dreyers Fond udskrev Arkitektforeningen tidligere i år en åben idékonkurrence om Fingerplan 2.0. Fem er hold er nu videre i konkurrencen.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Fingerplanen kunne sidste år fejre 75 års jubilæum, men ifølge Arkitektforeningen trænger den til en opgradering.

Derfor udskrev foreningen sidste år en åben idékonkurrence med støtte fra Dreyers Fond om Fingerplan 2.0.

I alt har 43 hold fra både Danmark og udlandet deltaget i konkurrencen, og bedømmelsesudvalget har udpeget fem hold med visioner, der skal viderebearbejdes til egentlige forslag.

– Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der har været mange svære fravalg, udtaler Lars Autrup, som er direktør i Arkitektforeningen og sidder med i bedømmelsesudvalget, i en pressemeddelelse.

– Vi har fået mange fantastisk gode bud på, hvordan fremtidens hovedstadsområde kan udformes fra et bredt spænd af tegnestuer. Og jeg er særligt glad for, at vi i en anonym konkurrence er endt med at udpege fem vinderforslag, der kommer fra både den etablerede elite inden for planlægning til de yngre vækstlagstegnestuer. Det tegner godt for fremtiden.

De fem vinderforslag arbejder blandt andet med en helt ny bystruktur på Sjælland, hvor det centrale København, Roskilde og Hillerød udgør tre knudepunkter i et fremtidigt urbant kredsløb; et dige- og fjordlandskab ved kystzonerne som ny klimasikring; en overdækning af motorvejsnettet, så der skabes plads til mere bynær natur; samt en ”hyper-loop” forbindelse, der knytter hele Øresundsregionen tættere sammen; og et nyt bud på en hovedstadsregion, hvor naturen sætter retningen for fremtidens udvikling.

De fem udvalgte hold skal nu viderebearbejde og konkretisere deres visioner, og den endelige vinder af konkurrencen afsløres i starten af januar 2025.

Alle præmierede forslag samles i en dommerbetænkning, der sammen med udpluk af andre forslag fra konkurrencen skal fungere som idékatalog for den fremadrettede udvikling af hovedstadsområdet.

De fem udvalgte visioner, der skal viderebearbejdes, er:

”Der er ingen ende på København” af Cobe

Fingerplan 2.0, Cobe.

”Fingerplan 2.0” af Gründl Haahr Arkitekter

Fingerplan 2.0, Gründl Haahr Arkitekter.

”En decentral organisme vokser frem” af Tegnestuen Vandkunsten

Fingerplan 2.0, Tegnestuen Vandkunsten.

”Kredsløb” af Nordland Arkitekter

Fingerplan 2.0, Nordland.

”Mere landskab – mere by!” af Masu Planning

Fingerplan 2.0, Masu Planning.

Ud over de fem udvalgte visioner er fem forslag blevet tildelt en hædrende omtale:

  • ”Nær salten” af Thing Brandt Landskab
  • ”Mere for flere med mindre” af Niras
  • ”En meget grønnere fingerplan” af Pasgaard Arkitektkontor & Lytt Architecture
  • ”Fingrene væk!” af Sleth
  • ”Tid til at række ud” af Urban Power

Kilde: Arkitektforeningen.