Genbrugshøjhus i Aarhus er indviet

Med 78 meter og 20 etager er det nye kontorhus Træ Danmarks højeste hus med træ i den bærende konstruktion. Desuden er højhuset i Aarhus bygget med genbrugsmaterialer.

PFA står bag Danmarks højeste bygning med bærende konstruktioner i træ. Højhuset er færdigbygget og blev i dag indviet.

Overalt i Træ er gængse materialer og byggemetoder blevet udfordret, skriver PFA i en pressemeddelelse.

Der er brugt gamle vindmøllevinger som solafskærmning, og højhusets kontorlokaler er indrettet med lofter af søgræs og gamle plastikflasker samt kasserede og renoverede Netto-lamper. Gulvbrædderne kommer fra de nedrevne boligblokke i Gellerup.

Udenfor byggeriet er der plantet såkaldte adoptivtræer, hvilket er eksisterende træer fra nærområdet, der skulle være fældet. I stedet er de blevet gravet op med rod og genplantet. Fortovsbelægningen består af genbrugssten fra et gammelt torv.

Højhuset Træ i Sydhavnen i Aarhus. Foto: Dansk Byudvikling.
Højhuset Træ i Sydhavnen i Aarhus. Foto: Dansk Byudvikling.

Der er også anvendt beton i fundamentet og trappekernerne for sikre stabiliteten i højhuset.

Ifølge PFA Ejendomme udleder Træ op dog mod 75 procent mindre CO2 end, hvis højhuset var bygget i traditionelle materialer som beton og stål.

– Med Træ har vi i PFA forsøgt at skubbe på grænserne for, hvor langt man kan tage genbrug, upcycling og CO2-reduktioner i et byggeri. Det er der kommet et anderledes, vildt og nytænkende byggeri ud af. Jeg mener, at Træ er en krystalkugle, der giver os et indblik i, hvordan byggeriet vil se ud i fremtiden, udtaler Peter Morgan, ejendomschef i PFA.

Pensionskassen har investeret 371 millioner kroner i byggeriet af genbrugshøjhuset, der i 2023 var nomineret til prisen som “Årets Lavemissions Træbyggeri”.

Højhuset Træ i Sydhavnen i Aarhus. Foto: Dansk Byudvikling.
Højhuset Træ i Sydhavnen i Aarhus. Foto: Dansk Byudvikling.

Cirka 80 procent af kontorarealerne i det 14.850 kvadratmeter store flerbrugerhus under konceptet The Union er allerede udlejet.

Højhuset på Sydhavnen i Aarhus er tegnet af Lendager Arkitekter i samarbejde med ingeniører fra Artielia og udviklet i samarbejde med Kilden & Hindby. Det er opført af entreprenørvirksomheden Kaj Ove Madsen.

Desuden har Aarhus Kommune støttet byggeriet med 5 millioner kroner fra byens klimafond, der skal bidrage til opnåelsen af Aarhus Kommunes mål om CO2-neutralitet i 2030.

Der er generelt fuld gang i udviklingen af Sydhavnskvarteret, hvor der i alt opføres 89.000 etagekvadratmeter. Ved siden af Træ opføres blandt andet det 114 meter høje kontortårn Akson.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling