John Halkjær, områdechef for Fjernvarme i Hofor. Foto: PR.
John Halkjær, områdechef for Fjernvarme i Hofor. Foto: PR.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Ifølge en pressemeddelelse fra Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (Hofor) er 100 etageejendomme på næsten en million kvadratmeter samlet er indtil videre meldt til projektet Flexumers, som skal være med til sænke CO2-udledningen fra fjernvarmeproduktionen og give besparelser på varmeregningen.

Et pilotprojekt har nemlig vist, at etageboligejendomme kan spare op til fem procent på varmeregningen ved at lade Hofor sænke tilførslen af varme til bygningerne i korte tidsrum på dagen, uden beboerne kunne mærke det.

Nu vil forsyningsselskabet udvide projektet med op til 700 etageboligejendomme for at finde ud af, i hvor høj grad sænkningerne af tilførslen af varme til etageboligdommene er med til at sænke CO2-udledningen fra fjernvarmeproduktionen.

Det udvidede projekt varer cirka to år og kan blive udvidet yderligere og gjort permanent til gavn for både ejerne og klimaet.

Læs også: Der skal bygges for 155 milliarder i 2025

Danica Ejendomme er et af de ejendomsselskaber, som har meldt sig til med 20 ejendomme.

– Vi vil rigtig gerne være med til at bidrage til den grønne omstilling, og Hofor har gjort det let for os at gøre det, ligesom vi oveni har fået glæde af at få de berørte varmecentraler online, så vi kan monitorere og fjernstyre dem fra centralt hold. Det har ikke haft omkostninger for os eller lejerne, der hverken har manglet varme eller komfort, mens vi har været med i projektet, udtaler driftsudviklingschef Kristoffer Koch Bentzen fra Danica Ejendomme.

Også Jeudan har valgt at få fjernstyret fjernvarmen til en række af deres ejendomme.

– Vi har cirka 200 ejendomme, hvor en stor del er fredede eller bevaringsværdige. Her må vi ofte ikke udskifte vinduer til moderne vinduer eller efterisolere, derfor har vi brug for at kunne gøre noget andet for at reducere vores klimaaftryk, og her kan teknologien hjælpe, udtaler energi- og miljøchef Poul Keld Leth Lorentsen.

Københavnerne bruger typisk mest fjernvarme morgen og aften, hvor rigtig mange bruger varme på for eksempel badning. Det betyder, at Hofor bliver nødt til at bruge klimabelastende fossile brændsler for at kunne levere varme nok til alle.

– Fjernvarmen fra Hofor er 86 procent CO2-neutral, mens de sidste 14 procent kommer fra affaldsvarme og produktion med olie og naturgas. Og det er netop produktionen med olie og naturgas, vi ofte har brug for, når vi skal sikre, der er nok varme til københavnerne i de to tidsrum på dagen. Derfor kan sænkningen af varmetilførslen betyde, at vi simpelthen skal bruge mindre olie og naturgas, og det vil reducere vores CO2-udslip, udtaler områdechef i Hofor John Halkjær Christensen.

Kan spare op mod 60 millioner kroner

John Halkjær Christensen fortæller, at hvis konceptet virker og mindsker den CO2-udledende produktion, så vil Hofor gå efter at udbrede den fjernstyrede fjernvarme til alle cirka 10.000 store etageboligejendomme i København.

De vil samlet kunne spare op mod 60 millioner kroner årligt i varmeudgifter. Det kræver dog, at de alle har online varmestyring af deres varmecentral, og det har alle ikke endnu.

Læs også: Ny alliance skal skabe mere biodiversitet i København

– Selvom det vil tage tid, før alle etageboligejendomme har online varmestyring, så tror vi meget på fjernstyring af fjernvarmen. De her besparelser vil sammen med nye kilder til varme som geotermi, varmepumper og overskudsvarme sammen med lavtemperaturfjernvarme om nogle år give os en mindre CO2-udledende, effektiv og mere sikker varmeforsyning i København, siger han.

Han opfordrer alle interesserede ejere af etageboligejendomme, der allerede i dag har online varmestyring, til at kontakte Hofor og høre, om de også kan blive en del af projektet og få fjernstyret fjernvarmen og spare penge.

Hofor, Danfoss og Københavns Kommune står bag projektet.

Sådan fungerer fjernstyret fjernvarme

  • Systemet analyserer automatisk en række data som for eksempel vejret, ejendommens forbrug og tidspunktet på døgnet og kan dermed se, hvornår det er muligt at tilføre bygningen mindre fjernvarme, uden at beboerne kan mærke forskel.
  • Samtidig har Hofor adgang til at styre varmetilførslen via en online adgang til bygningens varmecentral, som typisk sidder i kælderen. Det betyder, at Hofor kan skrue op og ned for varmen i den enkelte ejendom uden at være i bygningen.
  • Den primære årsag til, at beboerne ikke kan mærke en forskel, er, at for eksempel mursten, beton i vægge, gulve og lofter i boligerne fungerer som varmelagre og afgiver varme, mens Hofor i kortere perioder i døgnet har skruet lidt ned for tilførslen af fjernvarme til bygningen.

Læs mere og kontakt Hofor herSpar energi og bidrag til den grønne omstilling som fleksibel varmekunde  – Hofor.

Kilde: Hofor.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling