Havet og det vilde vejr på den danske vestkyst æder sig ind på kysten ved Skagen. Derfor er arbejdet med at beskytte den udsatte kyststrækning med massive mængder sand på begge sider af Det Grå Fyr og ved Damstederne i Skagen begyndt.
Det skriver Miljø- og Ligestillingsministeriet i en pressemeddelelse.
– Arbejdet med at kystbeskytte Danmarks kyster følger de risici, vi kan se i de løbende vurderinger af sårbare områder i Danmark, og her er Vestkysten i særlig grad udsat. For at ruste os mod kysternes tilbagerykning har vi afsat 1,1 milliarder kroner de kommende år til sandfodring og investeringer i kritiske kystsikringsanlæg på Vestkysten, udtaler miljøminister Magnus Heunicke (S).
Vind-, bølge- og strømforhold ved Skagen får ifølge ministeriet havet til at erodere stranden, og der kommer gradvist til at mangle sand flere steder. Det sker også ved Det Grå Fyr og Damstederne, selvom de ligger på den østlige side af Skagen.
– Hvis der sker gennembrud af klitbarrieren, vil store lavtliggende områder i baglandet være i fare for massive oversvømmelser. Derfor pumper man nu 130.000 kubikmeter sand ud for at stoppe bølgerne. Det gør også, at de bølgebrydere og høfder, der er bygget for at begrænse kysttilbagerykningen, kan opretholde deres effekt, siger Magnus Heunicke.
Vigtigt samarbejde
I det konkrete projekt på Skagen har staten og Frederikshavn Kommune har indgået en aftale om kystbeskyttelse ved stranden nord og syd for Det Grå Fyr samt stranden ved Damstederne.
Det løbende samarbejde mellem staten og de berørte kommuner er vigtigt for at opretholde beskyttelsen af Vestkysten.
– Skagen Odde er et helt særligt naturområde og en vigtig turistattraktion for Frederikshavn Kommune. Det er et unikt sted, som har stor betydning for alle, der bor i området. Derfor skal vi passe på kyststrækningen, og det kan vi et samarbejde med staten, siger Karsten Thomsen (S), borgmester i Frederikshavn Kommune.
Udgifterne til projektet i Skagen fordeles 50/50 procent imellem Staten og Frederikshavn Kommune i fællesaftalen for Skagen. Projektet der er i gang i øjeblikket vil beløbe sig til cirka 7,5 millioner kroner.
Fakta om kystbeskyttelse på Vestkysten
• Med klimatilpasningsplan 1 afsættes godt 1,14 milliard kroner til sandfodring (i perioden 2025-2029), som skal beskytte store dele af den jyske vestkyst. Indsatsen finansieres af staten og de lokale kommuner.
• Uden sandfodring vil cirka 10.000 ejendomme med en samlet ejendomsværdi på cirka 13,6 milliarder kroner være truet af erosion og oversvømmelse inden for en 25-årig tidshorisont.
• Staten har siden 1983 bidraget til beskyttelsen af dele af den jyske vestkyst via fællesaftaler med kommunerne.
• Fra 1954-1995 var der en tilbagerykning af kysten på cirka 160 meter. Tilbagerykningen har været stoppet siden 1995.
• Udover sandfodring ejer staten en række infrastrukturanlæg på den jyske vestkyst, som blandt andet har til formål at beskytte mod havets påvirkning. Disse istandsættes og vedligeholdes løbende.
Kilde: Miljø- og Ligestillingsministeriet.