Købere af ejerlejligheder fik et større nedslag i prisen i årets første kvartal end for et år siden. På landsplan forhandler køberne i gennemsnit prisen ned med omkring 63.300 kroner på en typisk ejerlejlighed på 80 kvadratmeter. Det svarer til et afslag på 2,25 procent og er næsten en fordobling i forhold til samme kvartal sidste år. Her var nedslaget i gennemsnit på 1,16 procent, skriver Finans Danmark.
– Der er nye tider på ejerlejlighedsmarkedet. Stigende renter på boliglån, høj inflation og en aftagende interesse for boligkøb er med til at give boligkøberne bedre kort på hånden, når de skal forhandle om prisen. Det kommer i kølvandet på de seneste to år, hvor rigtig mange boliger er blevet solgt til høje priser og på næsten ingen tid, udtaler Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
På landsplan er der knap 2 procent færre ejerlejligheder til salg sammenlignet med samme kvartal sidste år. Samtidig er der i første kvartal handlet 3.916 ejerlejligheder i hele landet. Det er et fald på knap 28 procent i forhold til første kvartal 2021.
Største prisnedslag i København
Det er især køberne i København by, der har forhandlet sig frem til en større rabat i forhold til sidste år. De har i gennemsnit fået et nedslag på omkring 80.000 kroner fra den seneste annoncerede pris på en typisk ejerlejlighed på 80 kvadratmeter. Det er mere end en firdobling i forhold til samme kvartal sidste år, hvor der i gennemsnit kun blev forhandlet omkring 19.000 kroner i nedslag. Det svarer til et nedslag på 1,87 procent i dag, mod et nedslag på 0,49 procent for et år siden.
– Priserne på ejerlejligheder er kommet historisk højt op, samtidig med at renterne stryger i vejret. Det betyder, at det er blevet væsentligt dyrere at købe en bolig i dag end for blot få måneder siden. Det kan medvirke til, at boligkøberne kræver større rabatter. Samtidig ved vi, at det nye boligskattesystem – som træder i kraft den 1. januar 2024 – typisk vil betyde højere beskatning af lejligheder. Det kan være med til at lægge et yderligere pres på markedet, siger Ane Arnth Jensen.
I København by blev der i første kvartal 2022 solgt 1.596 ejerlejligheder. Det er 25 procent færre sammenlignet med første kvartal 2021.
Boligøkonom: Købers marked
Ifølge boligøkonom fra Dansk Industri (DI), Bo Sandberg, vidner de nye tal fra Finans Danmark om, at det ikke længere er sælgers marked for ejerlejligheder og sommerhuse.
– Det er især de stigende renter og den høje inflation, der sætter negativt præg på boligmarkedet. Samtidig er det også en faktor, at en række bolighandler blev fremrykket i corona-årene 2020 og 2021, siger Bo Sandberg.
Han påpeger, at det tager et par kvartaler før vendingen for alvor kan ses i prisen på de solgte boliger, og her er Finans Danmarks kvartalsvise statistik i sagens natur først nået til første kvartal for i år.
– Opgjort i første kvartal var årsstigningen i priserne på parcelhuse og ejerlejligheder henholdsvis 6,2 procent og 7,1 procent, mens prisudviklingen for sommerhuse på et enkelt kvartal er faldet fra en årsstigning på 15,1 procent til nu 5,8 procent, siger Bo Sandberg..
– Der er ikke længere nogen landsdel, hvor ejerlejlighederne i snit er steget med over 10 procent det seneste år – og for parcelhuse er det nu kun på det Folkemøde-besøgte Bornholm og i Københavns Omegn, at der er tocifrede procentvise årlige prisstigninger, siger han videre.
Han peger på, at parcelhusmarkedet i omegnskommunerne i hovedstaden fortsat er en af de “modstandslommer”, der er tilbage på boligmarkedet.
– I Københavns Omegn er salgsprisen på parcelhuse steget 12,9 procent det seneste år, hvilket afspejler, at der stadig – ikke mindst på Vestegnen – er pæn boligefterspørgsel kombineret med et fortsat lavt boligudbud, som netop er karakteristika for sælgers marked, siger Bo Sandberg.