Fremgangen i boligudbuddet er markant i hele landet. Det viser nye udbudstal fra Boligsiden. Alene i Region Hovedstaden, er udbuddet af huse steget med 6,5 procent fra marts til april. Mest markant er fremgangen imidlertid på sommerhusmarkedet. Her steg udbuddet med hele 19,9 procent fra marts til indgangen af april.

Med samlet 5.921 sommerhuse til salg i begyndelsen af årets anden forårsmåned, er udbuddet af sommerhuse ligefrem på sit højeste niveau siden oktober 2020. Mest markant er udviklingen i Region Sjælland, hvor udbuddet af sommerhuse steg med samlet 28,2 procent fra marts til april.

Dermed har både hus- og sommerhuskøberne fået væsentligt flere boliger at vælge imellem. Og det er et positivt tegn, mener Mik Kristensen, der er administrerende direktør i Nykredit Mægler, som er hovedkontor for Nybolig.

– Stigningen i udbuddet af boliger følger det mønster, vi tit ser i forårsmånederne. Men en stigning på 4,8 procent for husene og knap 20 procent for sommerhusene er alligevel bemærkelsesværdigt sammenlignet med de seneste år. Når det så er sagt, så er udviklingen helt i tråd med de tilbagemeldinger, vi får fra vores mæglere ude i forretningerne i øjeblikket, siger Mik Kristensen.

Læs også: Voldsom forskel på boligpriserne i Danmark

– Siden starten af året har vores mæglere oplevet en ganske pæn interesse for at handle bolig – både fra potentielle købere og sælgere – som dog har gået og set hinanden lidt an. Det gør de stadigvæk visser steder i landet, særligt i Frederiksberg Kommune, hvor koncentrationen af ejerlejligheder er størst, men meget tyder på, at stadig flere købere og sælgere møder hinanden i disse dage.

Mens Nyboligs mæglere stort set både fremviste og solgte lige så mange boliger i februar som i marts måned, har de til gengæld oplevet en stigning på samlet 7,3 procent i samme periode, når det kommer til antallet af boliger, de har fremvist. Det er alt sammen med til at bekræfte billedet af, at ikke bare boligsælgerne rører på sig i øjeblikket, men at også køberne vejrer morgenluft.

For første gang siden december sidste år, steg samtidig udbuddet af ejerlejligheder. Ved indgangen til april var der således 7.696 ejerlejligheder til salg, svarende til en stigning på 1,6 procent i forhold til marts.

I Københavns Kommune, er udbuddet af ejerlejligheder dog skrumpet med 1.871 ejerlejligheder, svarende til et fald på 1,9 procent. Og i Frederiksberg Kommune er udbuddet af ejerlejligheder endda faldet med så meget som 12,7 procent i samme periode.

Alligevel opleves det også her, at både køberne og sælgerne er begyndt at røre på sig. Således foretog Nyboligs mæglere på Frederiksberg knap 12 procent flere salgsvurderinger og 6 procent flere fremvisninger i marts måned sammenlignet med måneden forinden ligesom de solgte knap 30 procent flere boliger.

Læs også: Mægler: Vigtigt tal på boligmarkedet peger op

– Mange lejlighedssælgere var generelt ivrige efter at handle hen mod slutningen af det forgangne år. Det var de på grund af udsigten til at kunne opnå en skatterabat. Og det har helt naturligt været med til at dæmpe både udbuddet og behovet for at sælge her på den anden side af nytår, siger Mik Kristensen.

– Oven på en periode, som har været præget af en del usikkerhed om de nye boligskatter, og som har ført prisstigninger med sig på store dele af ejerlejlighedsmarkedet, tænker mange sig samtidig lige om en ekstra gang, inden de slår til. Men samlet set har de fleste jo reelt oplevet at skulle betale mindre i boligskat i 2024. Derfor ser vi heller ikke et boligmarked i hverken bakgear eller i dvale. Tværtimod, som de nye tal jo så tydeligt demonstrerer. Og det lover godt for den kommende tid.

Udvikling i boligudbuddet fra marts til april 2024 (procent)

Boligtype →

Region ↓

Villaer & rækkehuse Ejerlejligheder Sommerhuse
Hovedstaden +6,5 procent -0,1 procent +19,8 procent
Midtjylland +4,9 procent +4,0 procent +21,2 procent
Nordjylland +2,7 procent +3,6 procent +12,9 procent
Sjælland +5,2 procent +3,0 procent +28,2 procent
Syddanmark +5,0 procent +1,1 procent +17,7 procent
Hele landet +4,8 procent +1,6 procent +19,9 procent

Kilde: Boligsiden / Nykredit Mægler.