Den gamle byfogedgård på Adelgade 5 skal omdannes til boliger. Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.
Den gamle byfogedgård på Adelgade 5 skal omdannes til boliger. Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

I februar 2023 solgte Skanderborg Kommune den gamle byfogedgård på Adelgade 5 for 9,2 millioner kroner til et unavngivent par fra Aarhus.

Siden da er der blevet arbejdet med en ny lokalplan for den knap 5.450 kvadratmeter store grund, der helt ud til Lillesø. Den 26. juni blev lokalplanen vedtaget endeligt af politikerne i byrådet i Skanderborg Kommune.

Ifølge formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget, Claus Leick (SF), har der været tale om “en hård fødsel”, men han mener, at det er endt lykkeligt.

– Vi har fået solgt denne grund til en ordentlig pris, så det var sådan set interessant for os som kommune, sagde han på byrådsmødet.

– Der er nogle ejere, som har købt den, som får en dejlig grund, og den bliver ikke udstykket, men den bliver renoveret efter nogle kriterier, sagde Claus Leick og påpegede, at der etableres en sti, så der fortsat vil være offentlig adgang til søbredden.

Der må indrettes tre boliger samt yderligere én enkelt bolig inden for frastykket grund.

Den gamle byfogedgård er opført i 1730 i klassicistisk stil og ombygget i 1888. Hovedbygningen er opført i 1,5 etage mens et baghus er opført i en etage. Boligen er udført med kælder under hovedfløjen, mens den oprindelige kartoffelkælder er indrettet under sidefløjen med adgang fra gårdrummet.

I tilknytning til hovedbygningen er der i 2008 opført en pavillon med forbindelsesgang til hovedfløjens sydfacade

Den eksisterende bebyggelse har senest været anvendt af Museum Skanderborg. Ejendommen er med anlæg og have ned til Lillesø også kendt som “Museumsgrunden” og har hidtil været offentligt tilgængeligt område.

Ejendommen rummer derudover en del af Skanderborg bys historie, idet den eksisterende bebyggelse tilbage i år 1730 er opført som byfogedgård. Byfogeden var kongens repræsentant i købstæderne fra 1200-tallet og frem til 1919.

Med udflytningen af Museum Skanderborg i 2019 besluttede politikerne i byrådet at udbyde ejendommen til salg.