Siden DTU Fødevareinstitut i 2017 lukkede og slukkede for aktiviteterne i Gladsaxe, har grunden omkring den historiske og fredede Mørkhøjgård ligget ubrugt hen.
Nu er der udsigt til, at både Mørkhøjgård og arealerne omkring ejendommen skal transformeres til en helt ny bydel.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Alfa Development, som har indgået betinget købsaftale med statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme, om den 52.000 kvadratmeter store grund ved Mørkhøj Bygade.
Alfa Development meldte sig for nylig klar til at tage fat på nye projekter i blandt andet Aarhus og Sverige, men udviklingsselskabet med base i Søborg er altså lige nu højaktuelle med et stort projekt i egen baghave.
Udviklingsselskabet har nemlig fået udarbejdet et lokalplanforslag for et 80.000 kvadratmeter stort areal omkring Mørkhøjgård i samarbejde med Gladsaxe Kommune og Freja Ejendomme samt Holscher Nordberg og Tredje Natur.
– I vores udviklingsplan lægger vi vægt på at skabe gode byrum i høj kvalitet, der appellerer til fællesskab og hvor der er plads til alle aldre. Området er grønt med en smuk flora og fauna, som vi kommer til at udvide yderligere, så der forbliver en mangfoldig biodiversitet i området, udtaler Andreea Kaiser, stifter og medejer af Alfa Development.
Lokalplanen er udformet med en vis fleksibilitet i forhold til størrelsen af boliger, og den tillader et tilfældigt miks af etageboliger og andre byfunktioner i stueetagerne i seks af byggefelterne.
Læs også: Projektudviklere bag over 1.000 boliger på Vestegnen
Afhængigt af hvordan byomdannelsen endeligt realiseres, vil der være mellem 11.500-25.700 kvadratmeter byfunktioner inklusive et fælleshus og parkeringshus og 25.500- 39.600 kvadratmeter etageboliger. Dog kan der højst etableres 460 boliger.
Boligerne forventes at blive blandede ejer- og lejelejligheder med 20 procent almene boliger.
Størrelsen på boligerne kommer til at svinge med mellem 50 og 130 kvadratmeter.
Bygningerne opføres i varierende højder fra to til seks etager, hvor de højeste placeres, så de skærmer for støj fra Gladsaxe Møllevej og et industriområde, mens bygninger i to-tre etager placeres mod Mørkhøj Bygade og Hjortestien. Samlet bliver 90 procent af den kommende bebyggelse boliger.
Derudover skal der i alt etableres 350 parkeringspladser i parkeringskælder og parkeringshuset, der opføres i den nordøstlige del af området.
– Vi har i det forberedende arbejde gjort os stor umage for at tilgodese de mange interesser, der altid er i spil, når man udvikler et nyt område midt i byen. Vi har udarbejdet et stærkt grundlag for at skabe en attraktiv, grøn bydel ud fra bæredygtige principper, der tilføjer værdi til hele lokalområdet, naboerne og de mange nye borgere, der gerne vil bo i Gladsaxe tæt på kommunens mange medico-arbejdspladser, siger Christina Jørgensen, administrerende direktør i Freja Ejendomme, der siden 2017 har ejet grunden og deltaget i udviklingen af planerne for området.
Både området og bygningerne skal efter planen certificeres til DGNB Guld. Og med den nye lokalplan vil der blive plantet endnu flere træer i området.
– Vi har et princip om, at for hver bolig vi udvikler, planter vi et nyt træ. Så i området vil der blive plantet minimum 400 nye træer, og vi involverer kommende beboere tidligt i denne proces, da vi ikke venter med at plante træerne til efter byggeriets afslutning. Planen er at anskaffe alle træerne fra begyndelsen og oprette en træbørnehave på stedet, hvor de kan vokse sig større, udtaler Andreea Kaiser.
Læs også: Så meget voksede de danske kommuner i 2023
Alfa Development er desuden i gang med at undersøge, hvilke materialer der kan genbruges fra de bygninger, der rives ned, og hvordan de i så fald kan indgå i projektet eller få nyt liv i andre projekter.
Selve Mørkhøjgård er en af Gladsaxe Kommunes få fredede bygninger.
Gården er brændt ned flere gange, og hele gården blev genopført i 1836 i klassicistisk arkitektur. Hovedhuset blev istandsat efter endnu en brand i år 1900.
I dag fremstår bygningerne ifølge Gladsaxe Kommune i god stand.
Gården skal istandsættes og indrettes til erhvervsformål, mens gårdspladsen bliver et af bydelens centrale mødesteder. Der arbejdes også med planer om at gøre en del af gårdens lade til et bydelshus med fællesfaciliteter.
Det forventes, at lokalplanforslaget i løbet af foråret bliver sendt i otte ugers offentlig høring. I andet halvår 2024 forventes lokalplanen endeligt godkendt, så udviklingen af den nye bydel kan skydes i gang i begyndelsen af 2025.