Hanssen Ejendomme og Daugaard Pedersen kunne i begyndelsen af året offentliggøre, at duoen arbejder sammen om realisering af en stor retailpark i Grindsted.
Butiksområdet skal efter planen etableres på et areal, der strækker sig over 160.000 kvadratmeter.
Udviklerne har i forbindelse med projektet allieret sig med arkitekter fra Rum.
Nu kan Billund Kommune i en pressemeddelelse offentliggøre, at rammerne for det kommende butiksområde er på plads.
Forvaltningen skal nu udarbejde en lokalplan og et kommuneplantillæg, som efterfølgende skal sendes i offentlig høring.
Ifølge Billund Kommune er politikerne i kommunalbestyrelsen optagede af, at de kommende butikker i retailparken skal supplere Grindsteds eksisterende handelsliv med en række større udvalgsvarebutikker, som normalt er vanskelige at tiltrække.
Læs også: Yderligere 50 byggegrunde er på vej i Billund
Politikerne har derfor besluttet, at de enkelte butikker i den kommende retailpark skal være minimum 500 kvadratmeter store.
– For mig er det afgørende, at vi understøtter og ikke bremser lysten til at handle lokalt, og derfor er jeg rigtig glad for, at vi politisk har aftalt nogle rammer, som sikrer, at Retail Parkens butikker kommer til at supplere vores eksisterende handel, siger Stephanie Storbank (V), borgmester i Billund Kommune.
Mulighed for en stor dagligvarebutik
Cowi har udarbejdet en detailhandelsanalyse, som ifølge Billund Kommune viser, at der er rummelighed til en dagligvarebutik.
Hanssen Ejendomme og Daugaard Pedersen har over for kommunen givet udtryk for et ønske om, at der skal etableres en stor dagligvarebutik i området.
Derfor lægger kommunalbestyrelsen op til, at aktørerne får mulighed for at anlægge én stor dagligvarebutik på minimum 2.800 kvadratmeter i forbindelse med, at opførelsen af de første 17.000 kvadratmeter butikslokaler er påbegyndt.
– Grindsted skal være et handelscentrum igen – ikke bare lokalt, så borgerne fremover foretager så meget som muligt af deres handel lokalt i Billund Kommune – men også regionalt ved at tiltrække borgere fra blandt andet Vejle, Esbjerg, Kolding og Herning. Vi stiller krav til butikkernes størrelse, fordi vi gerne vil tiltrække et varieret udbud af nye og større butikskæder, som vi ikke allerede har i dag, udtaler Stephanie Storbank.
Ifølge detailhandelsanalysen kan en kommende Grindsted Retailpark opnå en udvalgsvareomsætning på 500-800 millioner kroner om året.
Læs også: Ny bydel med 500 boliger i Billund rykker tættere på
Det er planen, at retailpark skal indeholde op til cirka 60.000 kvadratmeter udvalgsvarebutikker og en stor dagligvarebutik, der dækker et samlet areal på op til 34 hektar.
Det storstilede projekt har tilsyneladende givet nervøse trækninger hos Herning Kommune.
Nabokommunen har i hvert fald indsendt et høringssvar med en anmodning om, “at planlægningen indeholder en redegørelse om, hvor stort et område, som forventes at blive påvirket – særligt med henblik på Herning Kommunes handelsbalance”.
Også Vejdirektoratet udtrykker bekymring af dele af projektet. Direktoratet påpeger, at trafikmængden på Vejle Landevej vil blive fordoblet, når effekten af den besluttede motorvej, der skal bygges fra Billund til Give, også medregnes
Vejdirektoratet foreslår en alternativ placering af retailparken med vejadgang til Tingvejen. Billund Kommune vurderer dog ikke, at det vil være attraktivt for de store udvalgsvarebutikker, der planlægges for. Dermed vurderes alternativet ikke at være kommercielt og økonomisk realistisk at gennemføre, lyder det i et notat fra kommunen.
Næste skridt er, at forvaltningen udarbejder en lokalplan og et kommuneplantillæg ud fra de rammer, som kommunalbestyrelsen har besluttet.
Om detailhandelsanalysen
- Cowis detailhandelsanalyse peger på, at Grindsted Retailpark kan hente op til 600 millioner kroner hjem til Grindsted fra blandt andet Vejle, Esbjerg, Kolding og Herning, når de lokale borgere og turister får mulighed for at handle i Grindsted. Flere af de kædekoncepter, der lægges op til, findes nemlig ikke allerede i byen.
- Samtidig konkluderer Cowi, at Grindsted Retail Park og bymidterne i Grindsted og Billund kan supplere hinanden, da de ikke vil være i direkte konkurrence, når der er en klar rollefordeling.
- De kæder, der placerer sig i Retail Parks, etablerer sig nemlig typisk ikke i bymidter. Det er fortrinsvist butikker, som forhandler varer, der henvender sig til kunder i bil, og den type butikker er der ofte ikke plads i de tætbebyggede bymidter.
- Det er også Cowis forventning, at mange af retailparkens kunder vil finde vejen til bymidten. Og det vil have en positiv effekt på handelslivet, restaurationsbranchen og mange af bymidternes andre funktioner.
- I et worst case scenarie vil der ifølge Cowi ske en nedgang i Grindsted bymidtes udvalgsvareomsætning på cirka 10-15 procent, men her kan de politiske definitioner af for eksempel butikstørrelser måske spille en rolle.
Kilde: Billund Kommune.