I henholdsvis maj og oktober 2023 søgte Brøndby Boligselskab og Tranemosegård/Bo-Vest om byggetilladelse til renovering af deres afdelingers højhuse i Brøndby Strand.
Efter nedrivningen af fem højhuse i området har der gennem længere tid været arbejdet med, hvordan de tilbageværende syv højhuse skal renoveres.
Arbejdet har været en proces mellem boligselskaberne og Teknik- og Miljøforvaltningen, og arbejdet er nu nået et væsentligt skridt videre, da kommunalbestyrelsen har godkendt et par mindre dispensationer fra lokalplanen, skriver Brøndby Kommune i en pressemeddelelse.
Læs også: Projektudviklere bag over 1.000 boliger på Vestegnen
Med dispensationen er det nu muligt at renovere eksempelvis baderum, indgange og facader på de i alt syv højhuse, der står tilbage efter nedrivningerne, som startede tilbage i 2021.
– Vi ser alle frem til at opleve de nyrenoverede højhuse i Brøndby Strandparkerne. Renoveringen vil give et moderne visuelt- og kvalitetsløft til hele højhusbebyggelsen – til gavn for alle med udsigt til Brøndby Strandparkerne, siger borgmester i Brøndby Kommune Maja Højgaard (S).
Renoveringerne af højhusene vil være markante og samtidigt det største store projekt, der er blevet igangsat efter, at arbejdet med udviklingsplanen for Fremtidens Brøndby Strand blev sat i gang.
Derfor har der også være stillet krav til, hvordan renoveringen vil fremstå. Selvom arbejdet med selve højhusrenoveringerne er igangsat som et selvstændigt projekt, så har sammenhængen til udviklingsplanen for hele Brøndby Strand været væsentlig at have med i vurderingen af højhusrenoveringerne.
Læs også: Pensionskasse bygger nyt friplejehjem i Brøndby
Fremtidens Brøndby Strand er et udviklingsprojekt, der begyndte i 2020 og vil tage cirka 20 år inden bydelen er færdig.
Brøndby Strand skal have et samlet løft og bydelen skal udvikles med ny detailhandel, ny skole, ny infrastruktur og 2.200 nye boliger.
I den forbindelse vil Brøndby Kommune sammen med AKF og Sampension etablere et arealudviklingsselskab, og der arbejdes på rekruttering af en bestyrelsesformand for selskabet. I arealudviklingsselskabet vil Brøndby Kommune eje 50 procent, mens AKF og Sampension deler de resterende 50 procent i et fælles selskab.
Udviklingsplanen for Brøndby Strand er udarbejdet af Team Cobe med Urban Creaters, JJW, Implement, EY, Marie Stender, Light Bureau og Afry på baggrund af et parallelopdrag, der blev gennemført i perioden fra november 2021 til maj 2022.
Fakta: Dispensationer fra lokalplanen
Der gives dispensationer for to forhold:
- at altaner må placeres i en jævn rytme i hele bygningens højde, samt at altanværn må fremstå forskellige og ikke nødvendigvis i samme materiale som hovedfacaden.
- at vinduer må placeres i en ligeledes jævn rytme, og udadtil må bindes sammen til større vinduespartier.
Begrundelsen for dispensation i forhold til altaner er, at der for de to boligselskaber er tale om to forskellige renoveringsløsninger, der indebærer, at facaderne også vil variere for så vidt angår altaner. Der er imidlertid arbejdet med sammenhængen mellem de to højhusrenoveringer, og forvaltningen vurderer ikke, at altanmotivet og/eller detaljer i tilknytning til disse forringer det oprindelige udtryk, som forudsættes i lokalplanen, eller er i uoverensstemmelse med hensynet til den arkitektoniske helhed for den samlede bebyggelse.
Begrundelsen for dispensation i forhold til vinduer er, at der er ønske om gode lys- og udsynsforhold i forbindelse med etablering af nye altaner. Således hænger altanløsningen sammen med de nye vinduer. Forvaltningen vurderer, at de nye vinduesbånd harmonerer med den valgte altanløsning for boligerne, og det vurderes ikke, at løsningen forringer højhusenes overordnede udtryk.
I tillæg til dispensationerne kan det nævnes, at lokalplanens bestemmelse om, at hver klynge (af tre højhuse) skal have deres egen identitet, er løst ved at arbejde med farvesætning og materialitet, så der skabes en god sammenhæng mellem bygningerne i den klynge, hvor højhuse for de to forskellige boligafdelinger mødes i Ulsøparken.
Kilde: Brøndby Kommune.