Siden boligbyggeriet toppede for et år siden, er det kun gået nedad. Og det er gået hurtigt ned af bakke.

Det ser dog ud til, at nedturen foreløbigt er vendt, viser nye tal fra Danmarks Statistik over fuldførte boligbyggerier i Danmark. Det skriver brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.

I årets sidste kvartal blev fuldført 9.083 boligbyggerier, hvilket er knap et par tusinde færre end kvartalet forinden, hvor der blev fuldført 7.176.

Til sammenligning toppede antallet af fuldførte boligbyggerier i 4. kvartal af 2022 med 12.474, inden nedturen satte ind, skriver Tekniq.

Læs også: Så meget voksede de danske kommuner i 2023

– Det er et relativt stort fald, vi har set de første tre kvartaler, så det er positivt, at antallet af fuldførte boliger afslutter året med en stigning. Noget af faldet afspejler renteudviklingen og den turbulens, som nybyggeriet har oplevet det seneste år. Når det er sagt, så er der stadig masser at lave, og ledigheden er fortsat historisk lav, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, økonom i Tekniq Arbejdsgiverne.

Etageboligerne trækker væksten

Det er meget tydeligt i det tekniske erhvervsliv, som Tekniq Arbejdsgiverne repræsenterer. Ledigheden blandt elektrikere er under en procent, mens både vvs’ere og metalindustrien blot ligger en smule højere i omegnen af to procent. Til sammenligning har den generelle ledighed på hele arbejdsmarkedet bevæget sig en smule i vejret det seneste år, men ligger dog stadig kun på 2,9 procent.

– Vi ser ingen tegn på, at den udvikling kommer til at ændre sig markant i den nærmeste fremtid. Det er naturligvis dejligt, at der fortsat er godt gang i de økonomiske hjul, men det betyder samtidig, at der er brug for et vedvarende fokus på at uddanne flere faglærte og tiltrække udenlandsk arbejdskraft til at dække det store behov, der også fremover vil være hos virksomhederne, som i høj grad er drivkraften bag den grønne omstilling i Danmark, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen.

Læs også: Disse kommuner kommer til at mangle boliger

Statistikken viser samtidig, at det især er byggerierne af etageboliger, der tegner sig for den primære vækst i forhold til rækkehuse og parcelhuse. I årets sidste kvartal blev der fuldført 5.187 etageboliger mod 3.058 i årets tredje kvartal.

Generelt skal tallene fra Danmarks Statistik tages med et gran salt på grund af forsinkede indberetninger.

På kortet herunder kan du se, hvor mange boliger, der blev bygget i de danske kommuner i 2023.