Da Frederiksberg Kommune i januar 2022 besluttede at afbryde samarbejdet med Skou Gruppen om renoveringen af Frederiksberg Svømmehal, skete det ifølge entreprenørvirksomheden på et mangelfuldt grundlag.
Skou Gruppen henviser i en pressemeddelelse til skønserklæringerne, som nu er kommet.
– Det ærgrer mig, at vi ikke fik lov til at gennemføre projektet efter gældende regler og god byggeskik. Men det glæder mig, at skønserklæringen viser, vi havde ret i vores byggefaglige synspunkter, og at vi og vores underleverandører blev forhindret i at udbedre mangler, som vi havde erkendt, udtaler administrerende direktør Martin Skou Heidemann fra Skou Gruppen.
Læs også: Skou Gruppen løftede resultatet i 2022/23
Ifølge Skou Gruppen viser skønserklæringerne fra Rambøll og Niras også, at kommunen var mangelfuldt rådgivet og desuden har betalt for byggefaglig totalrådgivning, som den ikke har fået.
Skou Gruppen vil nu rejse et krav mod Frederiksberg Kommune om 48 millioner kroner samt tillæg af renter og moms.
Kommunen skal desuden af med meromkostninger til færdiggørelse af renoveringen og hele sagens omkostninger.
– Det bliver desværre rigtig dyrt for Frederiksberg Kommune at tilsidesætte vores anbefalinger og afbryde samarbejdet med os på et mangelfuldt grundlag, siger Skou Heidemann.
– Skønserklæringerne viser også, at det millionkrav, som Frederiksberg Kommune tidligere har annonceret over for os, er ubegrundet, slutter han.
De sidste skønserklæringer er modtaget i december måned 2024. Altså tre år efter, at kommunen afbrød samarbejdet med Skou Gruppen.
Ifølge entreprenørvirksomheden minder sagen om Frederiksberg Svømmehal meget om sagen om Roskilde Svømmehal.
Læs også: Roskilde Kommune indgår forlig med arkitektfirma
Her gav skønserklæringen også efter en årrække Skou Gruppen medhold i deres byggefaglige synspunkter, mens Voldgiftsnævnet efterfølgende gav Skou Gruppen en betydelig kompensation fra Roskilde Kommune.
– Det ser ud, som om historien gentager sig, og vi ser frem til en snarlig afslutning af Frederiksberg Svømmehal-sagen ved Voldgiftsnævnet og til vores fordel. Sådan som vi hele tiden har forventet det, siger Martin Skou Heidemann.
Renoveringen af Frederiksberg Svømmehal, blev sat i gang i 2020, og den skulle have været overstået i maj måned 2021. Oprindeligt skulle det have kostet 70 millioner kroner, men prisen blev langt højere, og svømmehallen blev først overdraget i april 2024. VM Viuff & Mørkebæk overtog hovedentreprisen fra Skou Gruppen.
Om skønserklæringerne
Erklæringerne viser, som Skou Gruppen advarede Frederiksberg Kommune og dennes rådgiver om, at
- I modstrid med bygningsreglementet blev ombygningen af svømmehallen og nye konstruktioner opført uden byggetilladelse.
- Frederiksberg Kommune krævede anvendelse af en forkert type beton (XD1 i stedet for XD2), hvilket forlængede udtørringen og var i strid med leverandøranvisninger og god byggeskik.
- Frederiksberg Kommune nægtede at overholde den norm-anviste tæthedsprøvning af bassinet.
- Der var manglende projektering af membranopbygning i bassinerne og vådrumsmembran.
- Skou Gruppen og dennes underleverandør blev forhindret i at udbedre erkendte mangler.
- VVS-installationerne blev anvist udført i strid med SBI-anvisninger og bygningsreglementet.
- Frederiksberg kommune fik ikke udført tilstrækkelig projektgranskning/kvalitetssikring af udbudsmaterialet.
- De gamle betondæk var ikke egnede for afretningslag og fliser, dvs. ikke egnede til at bygge videre på.
- Udbudsmaterialet var så mangelfuldt, at næsten halvdelen af totalrådgiverhonoraret ikke skulle have været udbetalt.
Alle disse indvendinger og advarsler blev dog afvist af Frederiksberg Kommune og dennes rådgiver Cowi.
Kilde: Skou Gruppen.