Første ejendomsudvikler i Danmark opnår DGNB Planet

Tetriis står bag bofællesskab i Holbæk, der certificeres med DGNB Planet, som er for de mest klimaambitiøse i ejendomsbranchen.

DGNB-certificeringer. Foto: PR.
DGNB-certificeringer. Foto: PR.

Rådet for Bæredygtigt Byggeri lancerede i starten af året udmærkelsen DGNB Planet, som er tiltænkt de mest klimaambitiøse i ejendomsbranchen.

Som den første danske ejendomsudvikler har Tetriis-koncernen modtager Planet-udmærkelsen. Certificeringen er opnået i boligprojektet Viggohaven i Holbæk, som er en del af Tetriis boligkoncept Agorahaverne. Det oplyser ejendomsudvikleren i en pressemeddelelse.

– Ambitionen er at skubbe ejendomsbranchen i en grønnere retning og skabe sammenhængskraft i Tetriis lokalforankrede fællesskaber. Med Planet-udmærkelsen understreges vores førerposition, når det kommer til at bygge med et meget lavt CO2-aftryk, siger William Kanta, direktør i Tetriis-koncernen.

Bofællesskabet i Holbæk er for voksne mennesker 50+ uden hjemmeboende børn. Byggeriet består af 62 private lejeboliger fordelt på 5.400 kvadratmeter og har en 1.000 kvadratmeter stor atriumhave i midten af byggeriet til fællesskab. Projektet er bygget i certificeret træ, og CO2-aftrykket er nede på 6,2 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter om året.

Bofællesskabet Viggohaven i Holbæk. Foto: Tetriis.
Bofællesskabet Viggohaven i Holbæk. Foto: Tetriis.

I første version af Planet-udmærkelsen har det været muligt at stille krav til fire ud af ni planetære grænser.

Det drejer sig om de miljømæssige aspekter i byggeriet, som omhandler uønsket kemi, biodiversitet, arealanvendelse og klimaforandringer. Alle skal de dokumenteres i byggeriet.

– Med den nye Planet-udmærkelse har vi sat barren højt, og kun de mest ambitiøse kommer igennem nåleøjet. Målet er at rykke branchen tættere på de planetære grænser og anerkende dem, som gør en ekstra indsats for at bygge med ambitiøse bæredygtighedstiltag, udtaler direktør for partnerskaber og strategisk udvikling i Rådet for Bæredygtigt Byggeri, Sisse Norman Canguilhem.

Krav om åbenhed og vidensdeling

William Kanta, direktør i Tetriis-koncernen, modtager den første Planet-udmærkelse i Danmark af Sisse Norman Canguilhem, direktør for partnerskaber og strategisk udvikling i Rådet for Bæredygtigt Byggeri. Foto: PR.
William Kanta, direktør i Tetriis-koncernen, modtager den første Planet-udmærkelse i Danmark af Sisse Norman Canguilhem, direktør for partnerskaber og strategisk udvikling i Rådet for Bæredygtigt Byggeri. Foto: PR.

Rådet for Bæredygtigt Byggeri forventer, at kun ganske få byggerier om året vil kunne opnå en Planet-udmærkelse, da en lang række bæredygtighedstiltag skal opfyldes.

I forbindelse med certificeringen af Viggohaven er projektet blevet grundigt gennemgået. Der stilles eksempelvis krav til dokumentation af materialevalg og til fremlæggelse af biodiversitetstiltag. Det er også et krav, at LCA-filer er frit tilgængeligt til inspiration for andre i branchen.

– Da Rådet for Bæredygtigt Byggeri lancerede DGNB Planet i januar 2023, stod det klart for os, at udmærkelsens kriterier passede rigtig godt til den måde, vi i Tetriis arbejder med bæredygtighed. Særligt når det kommer til reduktion af miljøpåvirkning, anvendelse af certificeret træ, biodiversitetstiltagog at minimere potentielle skadelige stoffer, som er vores fokusområder, fortæller projektdirektør i Tetriis Allan Plambæk Madsen

Sammen med intern DGNB Auditor i Tetriis, Johanna Ida Jacobsen, arbejder han målrettet på at fremme biodiversiteten og bringe CO2-aftrykket helt i bund ejendomsudviklerens bofællesskabskoncept Agorahaverne og rækkehuskonceptet Kernehusene.