Træ i Byggeriet vil hylde
Træ i Byggeriet vil hylde "Årets Bæredygtige Træbyggeri". Foto: Lilleheden.

Andelen af træ i byggeriet skal stige betragteligt. Det er blandt årsagerne til, at foreningen Træ i Byggeriet nu lancerer en helt ny pris, som skal hylde danske træbyggerier. Prisen får navnet ”Årets Bæredygtige Træbyggeri” og uddeles fremover en gang årligt til et prisværdigt byggeprojekt, der har anvendt træ som byggemateriale, og som har inddraget et bæredygtigt perspektiv i byggeriet. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse.

– Byggebranchen står for en stor del af Danmarks samlede CO2-udledning, og det er således et område med et stort potential for at gøre en forskel. Netop derfor arbejder vi for at fremhæve træ som byggemateriale, da det indeholder mange klimamæssige fordele og kan medvirke til en stor reducering af klimabelastningen i byggebranchen – især hvis vi på de områder, hvor det kan lade sig gøre, formår at erstatte de mere klimatunge materialer som eksempelvis stål og beton med træ, udtaler formand i Træ i Byggeriet, Martin Tholstrup, i meddelelsen.

– Derfor lancerer vi nu en ny pris, der skal understøtte den agenda og hylde de mange aktører, som er med til at fremme anvendelsen af træ som byggemateriale og derigennem sætte bæredygtighed på dagsordenen i byggebranchen. Samtidig skal prisen bidrage til at synliggøre de utrolig mange måder, man kan anvende træ i byggerier på i dag, så vi kan inspirere andre, uddyber han.

Frem til den 19. december 2022 er det muligt at nominere projekter via Træ i Byggeriets hjemmeside. Prisen uddeles første gang i marts 2023, hvor ”Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022” og aktørerne bag byggeriet – bygherren, arkitekten, entreprenøren og træleverandøren – bliver hyldet til foreningens årsmøde med uddeling af træstatuetter.

– Alle har mulighed for at nominere det byggeri, som, de mener, er Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022. I den forbindelse vil det være både bygherren, arkitekten, entreprenøren og en eller flere træleverandører, der vinder prisen, da det er vigtigt for os at signalere, at et bæredygtigt byggeri er noget, man skaber i fællesskab, lyder det fra Martin Tholstrup, som er en del af dommerkomitéen.

Udover Martin Tholstrup, som er administrerende direktør i Taasinge Elementer, består dommerkomitéen af administrerende direktør i Frøslev Træ, Martin L. Petersen, direktør i Træinformation, arkitekt Mikael Koch, head of sustainability i C.F. Møller, Rob Marsh, og sekretariatsleder i Træ i Byggeriet, Lauritz Rasmussen.

Om prisen “Årets Bæredygtige Træbyggeri”

Projekter kan indstilles til prisen her: www.traeibyggeriet.dk/arets-baeredygtige-byggeri-2022

Bedømmelseskriterier

Formålet med prisen er at anerkende aktører indenfor byggebranchen, der opfører byggeprojekter med udgangspunkt i træ, som samtidig har fokus på, at byggeriets opføres bæredygtigt. For at blive nomineret til Årets Bæredygtige Træbyggeri skal følgende kriterier kunne opfyldes:

  • Byggeriet skal være et dansk byggeri, der er under opførelse eller færdiggjort i 2022
  • Byggeriet skal være et træbyggeri
  • Byggeriet skal have en deklareret LCA-beregning (livscyklusanalyse) i henhold til gældende beregningsregler
  • Byggeriets CO2-aftryk skal opfylde kravene til den frivillige bæredygtighedsklasse iht. gældende lovkrav (<8,5 kilo CO2 ækvivalenter/kvadratmeter/år)
  • Byggeriet skal helst være DGNB-certificeret eller på anden måde miljøcertificeret
  • Der skal sammen med nomineringerne vedlægges plantegning, billeder samt illustrationer af byggeriet.

Kilde: Træ i Byggeriet.