Tscherninghuset vinder Renoverprisen 2024

Tschernings hovedkontor i Hedehusene, der er renoveret med 89 procent genbrugsmaterialer, har vundet Renoverprisen 2024.

Siden 2003 har Tschernings hovedsæde ligget i Hedehusene. Bygningen bestod af 673 kvadratmeter kontor, og en uopvarmet lagerhal på 442 kvadratmeter.

I 2021 besluttede virksomhedens administrerende direktør og indehaver, Søren Tscherning, at omdanne lagerhallen til kontorarbejdspladser, mødelokaler og kantineområde. Transformationen skulle ske med den størst mulige grad af genanvendte og genbrugte materialer, lød målsætningen.

I april 2024 var omdannelsen af lagerbygningen til et 1.700 kvadratmeter stort kontordomicil fuldendt.

Læs også: Ambivalente politikere igangsætter lokalplan for “enestående projekt”

Siden da har huset fået en del opmærksomhed, og nu er bygningen også blevet belønnet med Renoverprisen 2024, som uddeles af Realdania og Grundejernes Investeringsfond.

Mødelokale i Tscherninghuset. Foto: PR.
Mødelokale i Tscherninghuset. Foto: PR.

Det oplyser Tscherning i en pressemeddelelse.

– I så stærkt et felt er jeg utroligt beæret over at vinde dette års Renoverpris. Det har været en vild og lærerig proces at skabe et genbrugshus, udtaler administrerende direktør for anlægs- og nedrivningsentreprenøren, Søren Tscherning.

I forbindelse med omdannelsen er materialer og inventar fra Tschernings egne nedrivninger og upcyclede produkter blevet genbrugt.

– Man sætter jo et benspænd for sig selv, men hvor der er vilje, er der vej. Vi ville gerne være med til at vise, at det godt kan lade sig gøre at tænke i genbrug frem for nyt, også i lidt større skala. Det, synes jeg, vi er lykkedes ret godt med, udtaler Søren Tscherning.

Arbejdet med omdannelsen af den gamle lagerbygning er sket i tæt samarbejde med arkitekt My Lunsjö fra 3XN GXN samt konstruktionsingeniør Arne Kiilerich fra AKI Rådgivning.

Læs også: Byggeri af stort hovedkontor i Trekroner er godkendt

– Det havde ikke kunnet lade sig gøre uden My. Vi har udfordret hinanden undervejs, for det er en svær opgave at tegne et stort hus ud fra materialer, vi ikke nødvendigvis har fundet endnu, siger Søren Tscherning.

Storrum i Tscherninghuset. Foto: PR.
Storrum i Tscherninghuset. Foto: PR.

– Men heldigvis var hun frisk på udfordringen, og det har resulteret i et inspirerende, men også hjemligt hovedsæde, mine medarbejdere og jeg selv er utroligt glade for. Derfor skal der også lyde en stor tak til både My og alle vores andre samarbejdspartnere.

Renoverprisen blev stiftet i 2013 som en anerkendelse til renoveringsprojekter, der er med til at vise vejen i den store samfundsmæssige opgave, det er at få renoveret den eksisterende bygningsmasse i Danmark.

Læs også: Lokalplan for nyt erhvervsområde i Trekroner er vedtaget

I år var 160 projekter indstillet til prisen, og seks projekter var udpeget som finalister.

Projekterne blev vurderet af en jury på 87 fagpersoner fra byggebranchen på baggrund af seks hovedkriterier: Eksempelværdi, solidt samarbejde, inspirerende ressourcetiltag, faglig kvalitet, blik for brugerne og levende bygningskultur.

Om renoverprisen

  • Renoverprisen uddeles af Realdania og Grundejernes Investeringsfond.
  • I alt var 160 forskellige projekter indstillet til prisen i 2024, og seks projekter gik videre til finalen.
  • Finalisterne er vurderet ud fra af seks hovedkriterier: Eksempelværdi, solidt samarbejde, inspirerende ressourcetiltag, faglig kvalitet, blik for brugerne og levende bygningskultur.
  • Juryen med i alt 87 medlemmer består af repræsentanter fra centrale organisationer i byggebranchen samt syv repræsentanter fra pressen.
  • Udover selve prisen modtager vinderen 100.000 kroner.

Om Tscherninghuset

  • Renoveringen af Tschernings hovedsæde i Hedehusene gik i gang i 2022, og huset blev indviet i april 2024.
  • Det 1.700 kvadratmeter store hovedsæde, der tidligere var en lagerbygning, er skabt med 89 procent genbrugs,- genanvendte og bæredygtige materialer.
  • Visionen var at skabe et hus, der viser Tschernings forpligtelse til fremme af cirkulær økonomi, grøn omstilling, og at være den bedste arbejdsplads.
  • Alt inventar på nær AV/IT-udstyr og installationer er enten direkte genbrug og/eller upcyclede ansvarlige produkter.
  • Arbejdet er sket i et tæt samarbejde med arkitekt My Lunsjö fra 3XN GXN.
  • Herudover har en stribe dedikerede og kreative byggefolk og leverandører bidraget med unikke løsninger og upcyclet inventar, mens Tschernings egne nedrivningsafdelinger har leveret en stor del af de genbrugte byggematerialer.

Om Tscherning

Tscherning er en dansk entreprenør, der beskæftiger sig med nedrivning, miljøsanering, anlægsarbejde og byggepladsservice. Først og fremmest når det gælder genbrug og cirkulært byggeri.

Virksomheden blev grundlagt i 1975 af Georg Tscherning. Et generationsskifte i 1997, hvor Søren Tscherning overtog posten som administrerende direktør fra sin far, blev startskuddet til en vækstrejse, og Tscherning har i dag en af Danmarks største kapaciteter på området.

Kilde: Tscherning.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling