Viby Bibliotek og Kulturhus vinder international ingeniørpris

Viby Bibliotek og Kulturhus har vundet det amerikanske Engineering News-Records Global Best Projects Award i kategorien Cultural Buildings. WSP Danmark står bag ingeniørberegningerne og har indstillet projektet.

Engineering News Records (ENR) Global Best Project Award uddeles for fremragende ingeniørarbejde og tager i betragtning om projektet har gjort en forskel for lokalsamfundet, og om sikkerheden i udførelsen af projektet har været i top.

I år har 34 projekter vundet eller modtaget hædrende omtale inden for 19 kategorier. Projekterne kommer fra 18 forskellige lande fordelt på alle kontinenter på nær Antarktis, og et dansk projekt gik altså hen og vandt kategorien Cultural Buildings. Det skriver WSP Danmark i en pressemeddelelse.

– Jeg er meget stolt af denne anerkendelse af vores ingeniørarbejde. Jeg er også glad for, at ikke kun store flagskibs-projekter kommer i betragtning, men at et mindre projekt som dette kan gå hen og vinde, udtaler Martin Ledgaard-Sørensen, der er fagchef for konstruktioner hos WSP, i meddelelsen.

Viby Bibliotek og Kulturhus ligger i Viby Sjælland og fungerer som et samlingspunkt for byen med blandt andet bibliotek, borgeservice, cafe, kulturarrangementer og et lokalhistorisk arkiv.

Det er bygget for Roskilde Kommune med WSP som ingeniører i samarbejde med Christensen & Co., Primus Arkitekter, Sted Landskab og Skou Gruppen. Byggeriet til 37 millioner kroner omfatter 1.400 kvadratmeter.

Viby Bibliotek og Kulturhus vinder international ingeniørpris. Niels Nygaard for Christensen & Co Architects.
Viby Bibliotek og Kulturhus vinder international ingeniørpris. Niels Nygaard for Christensen & Co Architects.

Kulturhuset bliver certificeret efter DGNB-standarden og lever derfor op til en række krav i forhold til miljømæssigt, økonomisk og social bæredygtighed.

Hele bygningen bliver opvarmet af luft til vand varmepumper, og solceller på taget bidrager til nedbringe energiforbruget.

Bygningen er én stor integreret bygning i to planer med nogle rum i dobbelt højde. Vægge og de nedre dæk er i beton mens facaden og tagkonstruktionen er i træ. Kombinationen af materialer komplicerer konstruktionen, men er en stor fordel i forhold til at mindske ressourceforbruget og anvende lettere materialer, hvor det giver mening.

– Udfoldelsen af bygningens arkitektoniske vision er stærkt afhængig af et godt samarbejde med en ingeniør, der også tør tænke ud af boksen. Her har sammensætningen af elementer og materialer givet udfordringer, som er blevet løst rigtig godt, udtaler Mikkel Hermann Sørensen, partner Christensen & Co Arkitekter.

Før husede grunden Vibys lokale mejeri, som i forbindelse med projektet er blevet revet ned. Bygningens facade er derfor beklædt med hvidglaserede klinker i ler for at mindes de klinker, der før sad på mejeriets vægge.

Alle de vindende projekter bliver præsenteret til et online prisfest i morgen, den 13. december.