Vinder af konkurrence om ny fingerplan er fundet

Fem arkitektvirksomheder var med i den sidste fase, og nu er vinderen af konkurrencen om Fingerplan 2.0 fundet.

Arkitektforeningen udskrev i starten af 2024 en åben idekonkurrence med titlen ”Fingerplan 2.0”, med støtte fra Dreyers Fond

Fem tegnestuer gik videre i konkurrencens fase to, og et enigt dommerpanel bestående af arkitekter, byplanlæggere og borgmestre fra tre hovedstadskommuner, har nu udpeget vinderne.

Det skriver Arkitektforeningen i en pressemeddelelse.

Læs også: Investor søges til ny bydel med højhus ved København Syd Station

Vinderen er Tegnestuen Vandkunsten med projektet En decentral organisme vokser frem, mens Cobe og Masu Planning deler andenpladsen.

– At sætte retning for, hvordan vi skal bo og leve sammen om 40, 60 eller 100 år kræver en grundig analyse af nuværende og fremtidige udfordringer og politisk vilje til at løse dem, udtaler Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen og formand for konkurrencens bedømmelsesudvalg.

– Med Fingerplan 2.0-konkurrencen ønsker vi at sætte fokus på disse udfordringer og fremkalde fælles billeder på fremtiden, der kan bruges som inspirationsoplæg til politiske beslutningstagere og planlæggere. For vi har akut brug for en fornyet debat om, hvordan vi sikrer en helhedsorienteret og bæredygtig udvikling af hovedstaden for nuværende og kommende generationer.

Læs også: Københavns Kommune vil indarbejde biodiversitet i lokalplaner

Ifølge Arkitektforeningen peger de fem forslag alle på de store potentialer, der ligger i at sprede byvæksten langs S-togsnettets fem fingre, ligesom forstædernes nærhed til naturen skal udnyttes og styrkes.

Vinderforslaget fra Tegnestuen Vandkunsten skiller sig dog ud “ved at levere en ambitiøs og konkret plan for en helhedsorienteret udvikling af hovedstadsområdet fremadrettet”, skriver foreningen.

Vandkunsten foreslår blandt andet et nyt dige fra Charlottenlund i nord til Køge i syd for at imødekomme udfordringer med stigende havvand.

Den eksisterende fingerplanstruktur med S-togsnettet bevares og udbygges, og der fortættes nær stationerne og i parcelhusområderne, ligesom den kollektive trafik styrkes. På tværs af af fingeren etableres supercykelstier og hurtigbusforbindelser.

Ifølge Jan Albrechtsen, partner i Vandkunsten, er der “brug for en ny fortælling og et nyt blik på planlægningen, en helhedstænkning, der adresserer de store udfordringer, vi står overfor i Danmark og i Hovedstadsregionen”.

Læs også: Fond vil bygge 50 billige boliger i Køge Nord

– Vi mener der oplagt er behov for en samlende strategi for de kommende års udvikling. En strategi der kan skabe nye positive fortællinger og billeder på en fremtid, hvor de store udfordringer med oversvømmelser, CO2-udledning og biodiversitetskrise får reel indflydelse på byudviklingen. En strategi, hvor vi udvikler nye løsninger, der positivt peger på de mange potentialer, der ligger i udfordringerne, udtaler Jan Albrechtsen.

I forslaget fra Vandkunsten foreslås også en ny boliglov med blandt andet beskatning af fortjenester på boligsalg.

Desuden vil Vandkunsten tilskynde til fortætning af eksisterende parcelhusområder gennem blandt andet nye tilskud- og fradragsordninger, ligesom der skal tildeles højere byggeretter til udbygninger for flere end én husstand på parcelhusgrunde.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling