Fra i år kan boliger med energimærke D også søge om tilskud fra Energirenoveringspuljen til energiforbedrende projekter som isolering, vinduer, ventilationsanlæg, radiator- og gulvvarme, samt energimærke.
Det udvider antallet af boliger, der potentielt kan få del i puljen på 38,4 millioner, fra 140.000 til 310.000.
Det forventes at give et ekstra tryk på antallet af ansøgere, lyder det i en pressemeddelelse fra Sparvinduer, der forhandler vinduer og døre online og via showrooms i hele landet.
Læs også: De grønne energimærker fylder mere i boligsalget
– Når der er ansøgt for alle de midler i puljen, lukkes ansøgerportalen. Der plejer at være tryk på, når puljen åbner, og i år med over dobbelt så mange potentielle ansøgere er det med at være hurtig, udtaler Jesper Johansson, der er salgsdirektør hos Sparvinduer.
– Siden det blev offentliggjort, at endnu flere kan søge i år, har vi rådgivet rigtig mange kunder i forhold til, hvad man skal være opmærksom på, hvis man vil søge tilskud til energivinduer.
Ifølge Energistyrelsens undersøgelser har næsten hver tredje danske husejer det seneste år overvejet at få lavet energiforbedringer i hjemmet.
Håndværkerfradrag er tilbage
Samtidig med muligheden for at søge Energirenoveringspuljen er håndværkerfradraget blevet genindført i år efter at have været sløjfet siden april 2022.
Håndværkerfradraget er dog blevet mindre siden da, og der kan i 2025 opnås et fradrag på op til 8.600 kroner per person. Ægtefæller og samlevende har hvert sit fradrag at trække på.
Men midler fra Energirenoveringspuljen kan dog ikke kombineres med håndværkerfradraget. Når man ikke at søge puljen, før den lukkes, kan man altså fra i år stadig spare penge til sine renoveringer via håndværkerfradraget.
Læs også: Tysk leverandør af energiløsninger åbner butikker i København og Aarhus
– Det er superpositivt, at håndværkerfradraget er tilbage. Men selv hvis man når at søge Energirenoveringspuljen, er det ikke sikkert, at man faktisk får tilskuddet. Der vil også være mange, der slet og ret ikke når at ansøge, og her kan håndværkerfradraget været et plaster på såret, forklarer Jesper Johansson.
Håndværkerfradrag bliver i 2025 målrettet “grøn istandsættelse” af hjemmet, som for eksempel energivinduer, og det er noget, man regner med, at danskerne vil investere i.
– Fordi Energirenoveringspuljen ofte ryger så hurtigt og nok endnu hurtigere i år, kan mange danskere i år i stedet gøre brug af håndværkerfradraget på deres grønne projekter i hjemmet. Det kan give mening at fokusere på fradraget fremfor puljen, og vi rådgiver og har allerede rådgivet mange kunder om, hvordan håndværkerfradraget kan bruges i forbindelse med nye vinduer, siger Jesper Johansson.