Administrerende direktør i Arkitema, Thomas Kveiborg. Foto: PR.
Administrerende direktør i Arkitema, Thomas Kveiborg. Foto: PR.

Arkitema kom resultatmæssigt tilfredsstillende igennem 2022, det viser det netop offentliggjorte regnskab fra den COWI-ejede virksomhed. Det skriver arkitektfirmaet i en pressemeddelelse.

Således viser tallene vækst på bundlinjen, hvor man har nået et resultat på den primære drift på 3,5 millioner kroner mod et underskud i 2021. Ligeledes er omsætningen også steget, så den i 2022 lå på 660 millioner kroner.

Med en usikker verdenssituation og en byggebranche med store udfordringer inden for flere sektorer, erklærer administrerende direktør i Arkitema, Thomas Kveiborg, sig tilfreds med regnskabet. Han mener, at det positive resultat skyldes, at virksomheden gennem en årrække har arbejdet sig hen imod en model, der kan modstå forandringer i markedet.

– Vi har gennem flere år arbejdet bevidst for at skabe en robust forretning, der har flere ben at stå på, og gennem COWIs ejerskab er vi blevet yderligere diversificeret. Dét har hjulpet os gennem 2022, hvor vi trods flere udfordringer især lykkedes med at få opgaver inden for energi og industri, hvilket blandt andet har opvejet for den afmatning branchen oplever på boligmarkedet, udtaler han

Selvom Arkitema har oplevet en fremgang, mener direktøren, at lønsomheden skal forbedres markant i de kommende år. Ifølge Thomas Kveiborg er man allerede godt på vej med flere initiativer, både internt og i planlægningen sammen med kunderne. Flere projekter er allerede sat i søen og virksomheden vil i de kommende måneder arbejde på flere fronter for, at bundlinjen bliver forbedret yderligere.

– Vi har været rigtig meget igennem, og vi skal have in mente, at markedet har været rigtig hårdt i 2022. Men når vi kigger på vores pipeline, de aftaler vi har indgået og strukturen i vores organisation, ser vi gode muligheder for, at vi kan bygge ovenpå årets resultat. Vi ser stor fremgang inden for energi og industri, hvor markedet på ingen måder er stagneret, og hvor vi, sammen med COWI, har udsigt til stabile og langsigtede projekter. Det øger vores mulighed for at skabe en lønsom forretning, men vi har stadig en del arbejde foran os, forklarer Thomas Kveiborg.

Han forudser, at netop industri og energi vil være vigtige områder for Arkitema i fremtiden. Det skyldes blandt andet den grønne omstilling.

– Det er tydeligt, at den grønne omstilling kommer til at gøre en forskel i byggeindustrien i de næste mange år. Ny regulering har stor betydning for hastigheden i den grønne omstilling og bestræbelserne på at reducere byggeriets CO₂ udledning. Og vi er selv med helt fremme i at hjælpe den på vej, gennem nye digitale redskaber som eksempelvis LCAcollect. Men vi tror på, at vi også kommer til at gøre en forskel for hele energisektoren, hvor vi er med på flere store projekter, lige som vi inden for industrien kan tilbyde nogle højt specialiserede kompetencer, der gør en forskel, siger han.

Arkitema har i dag seks kontorer i Danmark, Norge og Sverige, og årsresultatet viser stigninger i omsætningen i alle tre lande.

Arkitema: Nøgletal 2021 og 2022

Tusind kroner 2022 2021
Nettoomsætning 659.758 613.244
Resultat af primær drift før afskrifninger (EBITDA) 9.505 -12.963
EBITDA-margin 1,4 procent -2,1 procent
Resultat af primær drift (EBIT) 3.456 -20.295
Overskudsgrad (EBIT-Margin) 0,5 procent -3,3 procent
Årets resultat 2,677 -16.766