Arup vil lære verden at bygge biobaseret

Sammen med 21 storbyer fra sammenslutningen Carbon Neutral Cities Alliance (CNCA) vil Arup reducere CO2-udledningen fra byggeprojekter.

Årtiers fokus på energibesparelser og CO2-reduceret drift skal nu kombineres med et paradigmeskift inden for materialevalg med det formål at nedbringe mængden af indlejret kulstof – det vil sige det CO2-aftryk, der kommer fra produktion af byggematerialer og selve byggeprocessen.

De teknologiske løsninger findes, men der er behov for at få de bæredygtige byggemetoder, herunder ikke mindst de biobaserede byggematerialer, skrevet ind i udbudskravene for både renovering og nybyggeri i verdens storbyer.

Det skriver Arup i en pressemeddelelse.

Den globale ingeniør- og designvirksomhed Arup har produceret City Handbook for Carbon Neutral Buildings, som i dag præsenteres ved FN’s Buildings and Climate Global Forum i Paris.

En grundlæggende barriere for at arbejde med nye materialer i byggebranchen er ifølge Arup viden og tilgængelighed. Her skal den nye håndbog fungere som faglig guide, lyder det fra ingeniørvirksomheden.

Hovedforfatteren til bogen er Peter Vangsbo, der er leder af Sustainability and Climate Services hos Arup.

– Halvdelen af en bygnings CO2-aftryk i hele dens levetid kommer fra produktions- og byggefasen. Globalt står vi overfor et byggeboom på cirka 2 milliarder nye kvadratmeter hvert år frem mod 2028, og derfor er det bydende nødvendigt, at verden lærer at bygge med de nyeste grønne metoder og ikke mindst materialer, udtaler Peter Vangsbo.

Læs også: Hus i Glumsø bygget af biobaserede byggematerialer

Den tekniske håndbog indeholder en vejledning om indkøb af biobaserede og kulstoffattige materialer, herunder et materialekatalog over bæredygtige alternativer til strukturer, beklædning og isolering, oplyser Arup.

– Vores hovedformål med håndbogen er at understøtte de politiske beslutningstageres mulighed for at sætte fokus på at reducere indlejret CO2 fra såvel nybyggeri som ved renoveringsprojekter. Der er brug for en samarbejdsdrevet tilgang mellem nøgleaktører på tværs af den offentlige og private sektor, og her kan håndbogen blandt andet bidrage med en trin-for-trin guide, udtaler Simone Mangili, administrerende direktør i CNCA.

– Der ligger et grønt erhvervseventyr og venter for de virksomheder, der formår at udvikle og især at skalere produktionen af fremtidens bæredygtige, kulstoffattige byggematerialer, som for eksempel isoleringselementer fra tang. For materialerne vil blive efterspurgt i fremtiden – men hvornår det sker, afhænger af, hvor hurtigt vi får udbredt kendskabet til materialerne og trygheden omkring brugen af dem, supplerer Peter Vangsbo.

Læs mere om Arups arbejde med at designe og forme bæredygtige byer her, og læs om CNCA’s arbejde med indlejret CO2 her.