Cobe tegner rådhus i Finland

Dansk Cobe har sammen med de finske arkitekter fra Lundén Architecture Company vundet konkurrencen om at tegne et nyt rådhus i Espoo i Finland.

Den danske arkitektvirksomhed Cobe har sammen med de finske arkitekter fra Lundén Architecture Company tegne rådhuset, der har fået navnet Espoo House. Rådhuset skal fungere som et knudepunkt i hovedstadskommunen, der med omkring 230.000 indbyggere er Finlands næststørste.

Bygningen er ifølge en pressemeddelelse fra Cobe en del af en større masterplan for den centrale del af byen. Masterplanen indeholder, ud over det 24.000 kvadratmeter store Espoo House, 26.000 kvadratmeter nye boliger og erhverv, 4.000 kvadratmeter parkering samt offentlig transport og grønne byrum.

– Espoo House bliver en offentlig tilgængelig bygning, som indpasser sig i den omkringliggende by. Alle vil have adgang til bygningen – fra den højtstående politiker til den enkelte borger. I modsætning til historiske, storslåede og mere formelle rådhuse forestiller vi os et socialt og dialogsøgende hus til folket. Vi har et ønske om at nyfortolke kategorien for på den måde at understøtte et åbent samfund, hvor fællesskab og demokrati er i fokus, udtaler Dan Stubbergaard, grundlægger af Cobe.

Ifølge den danske arkitektvirksomhed vil bygningen bestå af en blanding af arbejdsområder og offentlige områder.

I modsætning til mere traditionelle rådhuse, som kun har en offentlig tilgængelig stueetage, vil størstedelen Espoo House være tilgængelig for alle.

De offentligt tilgængelige rum strækker sig vertikalt i bygningen. Den øverste etage vil således også være offentlig tilgængelig. Her etableres en multihal, hvor der kan afholdes store offentlige arrangementer, samt en vinterhave med en unik udsigt ud over byen.

Espoo House skal bygges i træ med det formål at reducere det samlede CO2-aftryk, i forhold til at bygge i beton eller stål. Søjler og bjælker opføres i massivt træ, dækkene i CLT (krydslamineret massivtræ), og facaden bliver beklædt med træ, skriver Cobe.

Ifølge den danske tegnestue har træet desuden den fordel, at det bidrager til at skabe et behageligt indendørsklima, ligesom det forbedrer akustikken.

Trækonstruktionen muliggør desuden en fleksibel indretning på hver etage, hvilket gør det nemt at tilpasse sig ændrede behov over tid. Det forlænger bygningens levetid og anvendelighed, lyder det fra Cobe.

Byggeriet af Espoo House forventes at gå i jorden i 2026 og åbne i 2029.