Masu Planning har i samarbejde Luontotieto Keiron udarbejdet en ny biodiversitetsguide for Helsinki Kommune. Foto: Terhikki Vaarala.
Masu Planning har i samarbejde Luontotieto Keiron udarbejdet en ny biodiversitetsguide for Helsinki Kommune. Foto: Terhikki Vaarala.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Danske Masu Planning har i samarbejde med den finske naturrådgivningsvirksomhed Luontotieto Keiron udarbejdet en ny biodiversitetsguide for Helsinki Kommune.

Det oplyser det danske landskabsarkitektfirma i en pressemeddelelse.

“Vild med vilje – en guide til vurdering og berigelse af biodiversiteten i bynaturen i det byggede miljø” er det danske navn på biodiversitetsguiden, der udgør grundlaget for Helsinkis strategi for biodiversitet, der går under navnet LUMO-programmet.

Målgruppen er byplanlæggere, landskabsarkitekter, arkitekter, entreprenører og anlægsgartnere. Som en del af det indledende analysearbejde har holdet interviewet danske og finske eksperter, hvis viden og erfaringer er inddraget i udgivelsen.

Tuuli Ylikotila er biolog i Helsinki Kommune og har været projektleder på Vild med Vilje-projektet.

– Over hele kloden er biodiversiteten under pres. Heldigvis kan et tætbefolket bymiljø tilbyde nye muligheder for at berige bynaturen, når der er tilgængelig viden, vilje og ressourcer. Hovedmålet med guiden er at udvikle en række konkrete redskaber, der sikrer bynaturen og fremmer biodiversiteten i Helsinkis bymiljø, udtaler Tuuli Ylikotila.

Masu Planning blev stiftet i 2007 af landskabsarkitekterne Malin Blomqvist og Sune Oslev. I 2013 fik det danske selskab et datterselskab i Helsinki.

Elina Kataja er tegnestuechef i Masu Plannings kontor i Helsinki. Hun forklarer, at Masu Plannings ansatte i Helsinki og København har arbejdet tæt sammen på guiden.

Hun håber, at den kan inspirere aktørerne i bygge- og anlægsbranchen til at arbejde mere fokuseret på at fremme biodiversiteten i det byggede miljø.

– Tabet af biodiversitet udgør sammen med klimaforandringerne en af de største kriser, verdenssamfundet står over for. Det har været en fornøjelse at arbejde med guiden og dykke ned i udfordringer såvel som muligheder for at berige biodiversiteten i Helsinki, indleder Elina Kataja.

– Selvom guiden fokuserer på, hvordan man øger Helsinkis biodiversitet, håber vi, at guiden også kan inspirere andre kommuner, bygherrer og rådgivere til at se potentialet for at fremme biodiversitetspotentialet i det byggede miljø, afrunder Elina Kataja.

Elina Kataja samt Susanna Pimenoff, ejer og administrerende direktør hos Luontotieto Keiron, og Terhikki Vaarala, landskabsarkitekt hos Masu Planning, er hovedforfatterne på guiden.

– Dialogen mellem landskabsarkitekter og biologer har været meget nyttig og har bidraget til en fælles forståelse, fremhæver Susanna Pimenoff.

Guiden indeholder en tilbundsgående undersøgelse af de unikke karakteristika for Helsinkis grønne områder og fremhæver både udfordringer og potentialer for biodiversitet i byen.

Derudover introducerer guiden et værktøj til at vurdere biodiversitet og indeholder også konkrete ideer og forskellige metoder til at berige biodiversiteten i Helsinki, oplyser Masu Planning.

Biodiversitetsguiden kan læses her. Det kræver dog, at man er kyndig ud i det finske sprog.