Foto: PR.
Foto: PR.

Corona-udbruddet har betydelige økonomiske konsekvenser for mange virksomheder. Det gælder ikke kun restauranter og spillesteder – også håndværksbranchen er hårdt ramt. Mange håndværkere oplever blandt andet, at danskerne ikke tør at lukke dem ind i hjemmet i øjeblikket.

– Vi oplever, at folk udskyder ordrer. Folk vælger ikke at få besøg af os i de her corona-tider, så vi kører på lavt blus for tiden. Det er selvfølgelig noget, som vi kan mærke på omsætningen. Vi er blevet nødt til at sende folk hjem, fortæller Bent Christian Jensen, der er medejer af 24-7-kloakservice.

Han er langtfra den eneste, der oplever økonomiske konsekvenser i kølvandet på corona-udbruddet. En undersøgelse foretaget af Dansk Byggeri viser, at hver tredje håndværksvirksomhed har måttet undvære medarbejdere på grund af covid-19 – enten i form af opsigelser og/eller hjemsendelser både med og uden løn.

Brancheorganisationen Dansk Byggeri er selv overraskede over, hvor markant corona-krisen allerede har ramt bygge- og anlægsbranchen, der er en af de få brancher, som stadig er i stand til at fortsætte sin aktivitet og bevare arbejdspladserne.

– Jeg håber, når vi kommer igennem, at vi kan sige, at håndværksbranchen ikke er lige så hårdt ramt som mange andre brancher, men jeg vil heller ikke lægge skjul på, at det er også en branche, der er ramt nu, fortæller Anja Bülow Jensen, der er advokat og afdelingschef i Dansk Byggeri.

Der er hjælp at hente

Dansk Byggeri giver i øjeblikket kriserådgivning til de mange håndværksfirmaer, som kontakter dem i forbindelse med den nuværende situation, og der er hjælp at hente, lyder det. Anja Bülow Jensen mener blandt andet at regeringens trepartsaftale om lønkompensation kan være en god ordning for mange af de håndværkere, der i øjeblikket mangler ordrer i bogen.

– Lønkompensationen er jo en ordning, hvor man som virksomhed kan sende sine medarbejdere hjem, hvis man er fyringstruet virksomhed. Det vil sige, at hvis man står overfor at skulle afskedige 30 procent af sine medarbejdere, så kan man – i stedet for at afskedige sine medarbejdere – sende dem hjem og meddele, at de slet ikke skal arbejde, og så skal medarbejderne holde fem dages ferie. Så kan man få kompensation på 75 procent af lønnen for funktionærerne – dog maksimalt 23.000 kroner om måneden – og 90 procent af lønnen for de timelønnede – dog maksimalt 26.000 kroner om måneden, forklarer hun til Apacta, der på Facebook sætter fokus på håndværkernes udfordringer og muligheder og taler med flere eksperter, der deler gode råd i en svær tid.

Advokaten mener også, at flere håndværkere vil kunne få gavn af udskudt skat og moms, særlig støtte til selvstændige, kompensation for faste udgifter samt hjemsendelse med lønkompensation. I øjeblikket er svende og lærlinge dog ikke omfattet af ordningen om lønkompensation. Det arbejder Dansk Byggeri på at ændre.

Hjælpen gavner ikke de mindste Bent Christian Jensen mener dog ikke, at regeringens hjælpepakker er tilstrækkeligt, da det ikke hjælper alle de små selvstændige virksomheder.

– Vi har ikke kunne gøre brug af regeringens støttepakker, fordi vores arbejde er sæsonbetonet, og derfor har vi ikke kunne bevise, at vi er påvirket af krisen. Vi har nemlig ikke en jævn indtægt i løbet af året. Vores indtægt i marts måned er god sammenlignet med januar og februar. Men marts måned sammenlignet med marts måned sidste år og forrige år, så er den dårlig. Og det er fordi, at vores højsæson er lige nu, siger han.

Flere håndværkere kæmper i øjeblikket med, at de ikke har det strukturerede overblik over de tidligere års indtjening, som er nødvendigt for at kunne gøre brug af støttepakken. Derfor anbefaler Apacta, at man altid bruger et onlinesystem, hvor man holder styr på alt fra tidsregistrering, regninger og materialer.