danske-ferieparker-goer-klar-til-boom-i-overnatninger. Foto: Lasse Lagoni.
danske-ferieparker-goer-klar-til-boom-i-overnatninger. Foto: Lasse Lagoni.

Sæsonen 2022 ser ud til at blive noget helt særligt for feriebranchen. Efter to års pandemi og deraf ustabil drift er branchen ved at komme tilbage på sporet med udsigt til rekordtal. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra ferieparkkæden, Landal GreenParks, der har syv ferieparker i Danmark og driver 110 ferieparker fordelt i ni europæiske lande.

Hidtil har 2019 været det bedste år i Landal Danmarks historie, men allerede nu ser det ud til, at 2022 overgår det med flere længder. Ferieparkkæden har nemlig allerede 45 procent flere danske bookinger til både danske og udenlandske parker sammenlignet med 2019.

– Vi ser en ekstrem stor efterspørgsel efter særligt weekendferier og sommerferien, og tendensen med flere hverdagsferier i lavsæsonen, som blomstrede under pandemien, er fortsat ind i 2022. Ligeledes kan vi se, at der er en øget rejselyst blandt danskere til vores udenlandske ferieparker. Både før, under og efter sommerferien ser vi rigtig stor vækst og sender dobbelt så mange danske gæster til vores udenlandske parker end i 2019, udtaler Kent Lodberg, der er salg- og marketing manager hos Landal GreenParks Danmark.

Det er ikke kun hos danskerne, at ferielysten er tilbage. Lige nu oplever Landal GreenParks en del flere bookinger fra internationale gæster sammenlignet med 2019, og gæsterne kommer primært fra Norge, Holland og Tyskland, oplyses det.

– Efterspørgslen fra udenlandske gæster har ladet vente lidt på sig – ingen tvivl om, at de udenlandske gæster har afventet stadiet med nul rejserestriktioner, og efter en sløj start på året har vi i de sidste 12 uger haft en markant vækst per uge, siger Kent Lodberg.

Hos VisitDanmark ser man en yderst positiv kurve i overnatninger generelt og for landets feriecentre. De senest tilgængelige tal viser, at danske overnatninger samlet set er steget med 17,8 procent fra april 2019 til april 2022 og på feriecentre med 29,9 procent. En vækst, der tyder på en yderst positiv sommerperiode.

I Aarhusregionen oplever man en stor fremgang, når man kigger på tallet for alle slags overnatninger i området. Fra april 2019 til april 2022 har der i Aarhusregionen været en stigning på 21,6 procent i antal overnatninger.

– Vi oplever generelt en øget interesse for Aarhusregionen, som har et stort udbud af oplevelser indenfor blandt andet storby, natur, kyst, outdoor og kultur. Derfor har vi også de seneste to somre været danskernes foretrukne sommerferiedestination. Og det er en udvikling, som vi tror på fortsætter i 2022, siger Pia Lange Christensen, som er direktør i VisitAarhus, der er destinationsselskab for kommunerne Silkeborg, Skanderborg, Aarhus, Randers, Viborg, Syddjurs, Norddjurs og Favrskov.

Tyske turister vender tilbage til danske sommerhuse

Spritnye tal fra Danmarks Statistik viser desuden, at de tyske turister for alvor vendte tilbage til de danske sommerhuse i maj 2022. Der var i alt 1,9 millioner overnatninger i udlejede danske feriehuse i maj måned, hvilket er det højeste overnatningstal for en maj måned nogensinde, skriver statistikbureauet.

De tyske turister stod for 1,2 millioner af overnatningerne, mens danskere stod for 537.300 danske overnatninger, hvilket er et fald på 42 procent i forhold til 2021. Niveauet af danske overnatninger er dog stadig højere end før pandemien, skriver Danmarks Statistik.

Vesterhavskommunerne Ringkøbing-Skjern og Varde havde med henholdsvis 364.300 og 360.100 overnatninger flest overnatninger i maj. Herefter kom Tønder med 101.700 overnatninger og solskinsøen Bornholm med 74.300 overnatninger. Endeligt havde Hjørring Kommune 65.600 overnatninger.

Der var ved udgangen af maj booket 389.700 husuger for resten af 2022. Det er en stigning på 2 procent i forhold til samme tidspunkt i 2021. De tyske bookinger er gået frem med 23 procent, mens de danske bookinger næsten er halveret. Stigningen i bookingerne skyldes udelukkende, at juni er gået frem med 53 procent. Den store fremgang skyldes, at pinsen i år ligger i juni, mens den sidste år lå i maj. Bookingerne for resten af månederne er lavere end sidste år, skriver Danmarks Statistik.