Dansk topfodbold er inde i en positiv udvikling på tilskuerfronten. Landsholdet har genvundet sin popularitet i befolkningen, og kampene i Superligaen samlede i den netop overståede sæson 2021/2022 – hvor blot en enkelt Europa Playoff-kamp mellem AaB og Viborg mangler at blive afviklet – gennemsnitligt 8.636 tilskuere.
Det er det næsthøjeste tilskuergennemsnit nogensinde i den bedste danske række og mere end 2.000 flere per kamp end i 2018/2019, som var den seneste helt uden coronarestriktioner. Alletiders rekord er fra sæsonen 2008/2009, hvor kampene i Superligaen gennemsnitligt blev besøgt af 8.645 tilskuere. Den rekord kan måske stå for fald i en af de kommende sæsoner.
I hvert fald har adskillige klubber både i og uden for Superligaen store ambitioner med nye stadionbyggerier eller udvidelser og opgraderinger af eksisterende stadionanlæg.
FC København havde i den netop overståede sæson gennemsnitligt 24.262 tilskuere til sine hjemmekampe, selvom der var lagt begrænsninger på kapaciteten i begyndelsen af sæsonen som følge af coronapandemien.
Parken har aktuelt kapacitet til 38.065 siddende tilskuere, men Parken Sport & Entertainment har for længst meldt ud, at man i samarbejde med blandt andet DBU og Københavns Kommune kigger på muligheden for at udvide, så nationalarenaen får plads til 50.000 tilskuere. Udvidelsesplanerne indgår også som en del af en eventuelt salgsproces.
Derudover er der blandt andet ambitiøse stadionplaner i Lyngby, Kolding og Herning samt velsagtens i Odense. Og så er det næppe gået den fodboldinteresserede danskers snude forbi, at der skal bygges et nyt, stort stadion i Aarhus.
Nye krav fra Divisionsforeningen kan sætte gang i stadionbyggeriet
Det er dog ikke kun den tiltagende tilskuerinteresse, der kan sætte skub i fodboldklubbernes byggeplaner. Således har Divisionsforeningen eftersigende nye krav på vej til Superligastadions. De forventes at træde i kraft i 2028. Aktuelt stilles der blandt andet krav om, at et Superligagodkendt stadion skal “have en kapacitet på 10.000 tilskuere, heraf 3.000 individuelle siddepladser eller være et lukket stadion med en kapacitet på 6.000 tilskuere, heraf 4.000 individuelle siddepladser”.
Forventningen er, at der vil blive stillet krav om, at alle tribuner i Superligaen skal være overdækkede fra sæsonen 2028/2029, og at stadionerne skal have en lukket konstruktion. Flere store klubber kan på nuværende tidspunkt ikke leve op til de krav. De må derfor reservere en plads ved arkitektlampen, hvis der skal spilles Superligafodbold på hjemmebanen i 2028/2029.
Her er de største aktuelle stadionprojekter i Danmark
Herunder har vi samlet et overblik over de største, aktuelle stadionprojekter i Danmark. Nogle af projekterne er langt fremme. Andre befinder sig i den helt spæde fase, hvor der endnu ikke foreligger nogle konkrete planer. Og så er der også enkelte projekter, hvor store visioner måske er blevet indhentet af en virkelighed, der kan betyde, at stadionplanerne har mistet sin aktualitet.
Nyt stadion med plads til 24.000 tilskuere i Aarhus
Det kommende stadion i Aarhus indgår som en del af projektet Kongelunden. Salling Fondene og Lind Invest har hver især doneret 250 millioner kroner til det 585 millioner kroner dyre projekt, mens AGF tripper for at få lov til at skyde 100 millioner kroner ind i projektet mod til gengæld at få ejerskab over VIP-facilliteterne.
Aktuelt er tre arkitekthold med i konkurrencen om at designe den nye fodboldkatedral i Aarhus. De har fået til opgave at udarbejde skitser for et stadion med plads til 20.000 tilskuere og med mulighed for at udvide kapaciteten til op til 24.000 tilskuere, når behovet skulle opstå.
Det kommende stadion skal være både moderne og intimt, så der kan skabes intense fodboldoplevelser, fremgår det af konkurrenceprogrammet. Desuden skal det udformes, så der også kan afholdes koncerter på et højt, internationalt niveau uden af gå på kompromis med den primære funktion som fodboldstadion.
– For os er det vigtigt, at det bliver et funktionelt velfungerende stadion, der skaber en unik ramme om hele fodboldoplevelsen, og vi glæder os til at se, hvad de seks team kommer frem til, udtalte direktør i AGF, Jacob Nielsen, i en pressemeddelelse, da arkitektkonkurrencen om det nye stadion blev skudt i gang i januar 2022.
Efter planen skal det nye stadion i den fodboldgale by stå klar til brug i 2026.
Udvidelse af Parken til 50.000 tilskuere
Parken er ikke kun hjemmebane for FC København, men også for landsholdet. Det var da også DBU, som i 2019 antændte debatten om en udvidelse af nationalarenaen. Siden da er der blevet sejlet en hel del op og nedad åen i Parken.
Landsholdets popularitet har nået nye højder, og det samme har de gennemsnitlige tilskuertal til FC Københavns hjemmekampe i Superligaen. Både Københavns Kommune og Parken Sport & Entertainment er da også hoppet med på idéen.
Parken Sport & Entertainment har sat gang i en seriøs proces, hvor mulighederne for salg af Parken til en ekstern aktør undersøges. Dermed er der lagt op til, at en tiltrængt renovering samt en eventuel udvidelse af nationalarenaen lægges i andre hænder.
Med en målsætning om en kapacitet på 50.000 tilskuere er der på netop dét parameter ikke tale om det største stadionprojekt i Danmark. Men det kan der meget vel være tale om målt på økonomien.
En udvidelse vil efter alt at dømme omfatte nedrivning af de eksisterende kontortårne på i alt 23.700 kvadratmeter i hjørnerne, og da Parken samtidig er udstyret med tag, der kan rulles ud over hele arenaen, er der tale om et kompliceret stykke byggeri.
Mediet insidebusiness har afdækket, at ejendomsselskabet NREP samt PensionDanmark er blandt de mulige købere, der har modtaget købsmateriale i forbindelse med salgsprocessen. Her der altså tale om store økonomiske muskler.
Skal man tro mediet insidebusiness var der budfrist den 4. maj. Så måske meldes der snart nyt ud om planerne.
Nyt stadion med lukkede hjørner i Odense
Odense Stadion har kapacitet til 15.790 tilskuere, hvoraf 13.990 er siddepladser. Det lever dermed op til Divisionsforeningens krav til stadions i Superligaen. Men med pivåbne hjørner og delvist manglende overdækning af tilskuerpladserne kommer det til at knibe i sæsonen 2028/2029, hvor det forventes, at er vil blive stillet krav om lukkede hjørner og fuld overdækning af alle tilskuerpladser.
Officielt er der ikke kommet nogle konkrete udmeldinger fra hverken OB, Odense Kommune eller selskabet Odense Sport & Event, der ejes af Niels Thorborg og står bag fodboldklubben. I podcasten Stemmer fra Ådalen luftede Niels Thorborg ifølge TV 2 Fyn i februar 2020 nogle af sine tanker omkring fremtiden for den fynske fodboldklubs hjemmebane.
– Vi har lejet stadion af Odense Kommune, så vi kan ikke bare lige gøre en masse, men der er en god dialog med kommunen, så vi kan finde nogle mulige løsninger. Vi skal gøre noget ved hjørnerne, vi skal gøre noget ved vandet på toiletterne, for det er et sted, hvor der er underinvesteret. Men vi skal have et samarbejde op at køre, for det bliver en meget stor udfordring, når vi skal spille i Europa, sagde Niels Thorborg til fan-podcasten.
I september 2020 kunne TV 2 Fyn så afsløre, at man havde fået fingrene i en plan, som Rambøll havde udarbejdet for et nyt stadion i Odense på bestilling fra Odense Sport & Event.
I planen lægges der op til, at der skal bygges et nyt, lukket stadion med 13.000 siddepladser og 2.000 ståpladser med udgangspunkt i et samlet budget på 263 millioner kroner – altså før byggepriserne tog flugten mod himmelen.
Tanken er at bevare eller genbruge dele af de eksisterende betonkonstruktioner, hvis det kan lade sig gøre. Det nuværende stadion er nemlig nedslidt og bygget på et gammelt fundament. Hjørnerne lukkes dels med tilskuerpladser og udskænkning og dels med bebyggelse i form af erhverv eller såkaldte korttidsboliger.
Hvor langt er man så med planerne i Odense? Det spurgte Fyens.dk ind til i februar 2022.
– Der bliver arbejdet på sagen. Det er en stor mundfuld. Ting tager tid, og store ting tager lang tid, lød svaret fra kommerciel chef i Odense Sport & Event, Jack Jørgensen, til den lokale avis.
Og så blev vi så lidt klogere.
Ifølge avisen ejer Odense Kommune tre af tribunerne og banen, mens Odense Sport & Event i 2005 købte vip-langsiden samt retten til bygge til i begge ender af tribunen af Odense Kommune.
Nyt stadion med fokus på atmosfære i Kolding
Kolding IF præsenterede i september 2020 planen om et nyt stadion med plads til 10.000 tilskuere fordelt på stå- og siddepladser. Projektet er udarbejdet i samarbejde med det daværende Årstiderne Arkitekter (nu Sweco Architects), som blandt andet også har tegnet Jysk Park, der er hjemmebane for fodboldklubben Silkeborg IF.
– Årstiderne har leveret et fremragende oplæg baseret på erfaringer fra tidligere stadionbyggerier. Det hvide stadion er unikt her i Danmark og vil sammen med den helt specielle placering midt i Kolding, give byen et nyt markant vartegn, udtalte formand for bestyrelsen i Kolding IF, Claus Holm-Søberg, i en pressemeddelelse, da projektet blev præsenteret.
Stadionforslaget er udformet på en måde, hvor en del af tribunen løftes op, så tilskuerne sidder helt tæt på banen, hvilket skal medvirke til at skabe en bedre atmosfære.
Projektet omfatter et stadion, hvor placeringen i centrum af byen bevares, og hvor bebyggelsen også skal rumme kontorer og mulighed for kulturelle arrangementer.
Siden Kolding IF præsenterede projektet i sensommeren 2020 er klubbens bedste hold rykket ned i den tredjebedste række, 2. division, og det kan have lagt en naturlig dæmper på byggelysten blandt de involverede parter.
Nyt stadion i Hillerød
I Hillerød skal der bygges et nyt stadion som led i udviklingen af en helt ny bydel med blandt andet 2.200 boliger i Favrholm.
Elkiær + Ebbeskov Arkitekter, Masu Planning, PLH Arkitekter og OJ Rådgivende Ingeniører blev i april 2023 udpeget som vinder arkitektkonkurrencen om det kommende, nye stadion i Hillerød.
– Vores vision for Favrholm og stadionkvarteret er, at det skal være et område fuld af liv og bevægelse, og et trygt og sundt sted at være både for beboerne og for besøgende, udtalte borgmester i Hillerød Kirsten Jensen (S) i den forbindelse i en pressemeddelelse.
Brugeren af det kommende stadion er endnu ukendt, men det udvikles i et samarbejde mellem Stadionkvarter Favrholm ApS, der ejes af Propeco, og FC Nordsjælland.
Det ligger desuden fast, at det kommende stadion skal leve op til de krav, der stilles til stadions i Superligaen.
Læs mere om en masterplanen for Stadionkvarteret og helhedsplanen for hele Favrholm her.
Intimt og familievenligt stadion i Lyngby
Lyngby Boldklubs ejerkreds, Friends of Lyngby, blev i januar 2022 udpeget som vindere af udbuddet af det nye stadion i Lyngby. Det får plads til 6.500 siddende tilskuere på en lukket og intim arena, der betegnes som et intimt “familiestadion”.
Stadionprojektet indeholder renovering af de eksisterende syd- og østtribuner samt byggeri af en ny overdækket nordtribune.
Den nyoprykkede Superligaklub bibeholder sit klubhus, som dog står over for en omfattende renovering. På selv stadion etableres der loungefaciliteter til mindst 500 spisende gæster på østtribunen, mens der i den nordlige ende skal bygges 188 studieboliger fordelt på tre bygninger på i alt 6.800 kvadratmeter. De tre bygninger forbindes af en let konstruktion med trappe, elevator, en vinterhave og en åben terrasse.
I den sydlige ende afsættes der 3.400 kvadratmeter til 43 tre-værelses seniorboliger på hver især 72 kvadratmeter. I den sydlige ende opføres desuden erhvervslejemål og lokaler til offentlige formål, herunder et 1.500 kvadratmeter Sundhedshus til Lyngby-Taarbæk Kommune.
Friends of Lyngby udvikler det nye stadion i samarbejde med ejendomsudviklingsselskabet Norstad Development, der er stiftet og ejet af direktør Jacob Gade, der blandt andet har en fortid som projektudviklingschef i Skanska og investeringsdirektør i kapitalfonden CapMan.
C.F. Møller Architects har i samarbejde med ingeniørvirksomheden Moe sat stregerne til det nordsjællandske stadionbyggeri, som forventes igangsat i løbet af 2023.
Udvikling af Sundby Idrætspark
Københavns Kommune er i gang med at undersøge mulighederne for en udvidelse af Fremad Amagers hjemmebane. Udgangspunktet er, at en eventuel udvidelse eller etableringen af et nyt Superligastadion og en generel renovering af Sundby Idrætspark skal finansieres gennem salg af byggegrunde til henholdsvis pleje- og ungdomsboliger.
Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen afholdt den 1. marts 2022 en “workshop” for naboer, idrætsbrugere og andre interessenter. Her blev tre forskellige scenarier for udvikling af Sundby Idrætspark præsenteret. På baggrund af bidrag fra workshoppen er forvaltningerne aktuelt i gang med at opdatere scenarierne.
Kapaciteten i de tre scenarier er endnu ikke kendt, men der er tale om 4.000 kvadratmeter ny bebyggelse i Scenarie X, 17.000 kvadratmeter ny bebyggelse i Scenarie Y og 23.800 kvadratmeter ny bebyggelse i Scenarie Z.
Scenarie X omfatter en ny endetribune, mens atletikbanen på stadion bevares. Scenarie Y omfatter en ny endetribune og en ny tribune på den ene langside. Her sløjfes atletikbanen.
Endeligt omfatter Scenarie Z et helt nyt og lukket stadion med overdækkede og sammenbyggede tribuner hele vejen rundt om banen. Her opføres stadion på en grund ved siden af det eksisterende Sundby Idrætspark.
Ny Valby Idrætspark til BK Frem
Da Københavns Kommune satte gang i undersøgelsen af mulighederne for udvikling af Sundby Idrætspark, blev en lignende proces for Valby Idrætspark sat i gang. Stadion i Valby er hjemmebane for Boldklubben Frem, som aktuelt frister en tilværelse 3. division. Selvom klubben er snublende tæt på at indløse billet til 2. division, er det aktuelle behov for en stadionudvidelse måske til at overse.
Processen er dog i gang, og den forløber langt hen ad vejen på samme måde som processen for udvidelsen af Sundby Idrætspark. Der er således også her opstillet tre scenarier; X, Y og Z.
Scenarie X omfatter ikke nogen egentlig udvikling af selve stadion. Til gengæld er der i dette scenarie lagt op til byggeri af 24.300 kvadratmeter erhverv, og 4.500 kvadratmeter boliger i områderne omkring stadion. Desuden rummer scenariet 1.500 kvadratmeter klubfaciliteter samt 10.200 kvadratmeter øvrige idrætsfacliliteter.
Scenarie Y omfatter en mindre opgradering af stadion i form af en ny langsidetribune. Dertil kommer byggeri af 28.800 kvadratmeter erhverv, 9.000 kvadratmeter plejeboliger, 4.500 kvadratmeter ungdomsboliger, 2.250 kvadratmeter klubfaciliteter samt 16.200 kvadratmeter øvrige idrætsfaciliteter.
Endeligt omfatter Scenarie Z et nyt lukket stadion, som opføres ved siden af det eksisterende stadionanlæg. Kapaciteten for et eventuelt helt nyt stadion er ikke kendt på nuværende tidspunkt. I dette scenarie skal der desuden bygges mellem 26.500 og 31.500 kvadratmeter erhverv, 12.500 kvadratmeter plejeboliger, et 1.500 kvadratmeter stort velkomstcenter, 1.500 kvadratmeter klubfaciliteter og mellem 7.700 og 10.400 kvadratmeter øvrige idrætsfaciliteter.
Udvidelse af MCH Arena med nye VIP-facilliteter
FC Midtjyllands hjemmebane, MCH Arena, ejes delvist af Herning Kommune og delvist af selskab MCH, som dog også har kommunen som storaktionær. Planen om en mindre udvidelse af MCH Arena fik dog luft under vingerne, da milliardær Anders Holch Povlsen i juni 2021 blev præsenteret som ny storaktionær i FC Midtjylland med et kapitalindskud på 125 millioner kroner.
Pengene fra Bestseller-ejeren skal nemlig bruges på byggeriet af et topmoderne træningsanlæg, som skal huse både Superligatruppen, Akademiet og Guldminen, ligesom FC Midtjylland udvider af hovedtribunen på MCH Arena med nye loungefaciliteter og øget tilskuerkapacitet.
Med udvidelsen af hovedbygningen på MCH Arena etableres der yderligere to etager. Den ene som en kæmpe lounge og den anden med 10 store skyboxe.
– Vi vil skabe den bedste hospitalityoplevelse i Skandinavien på MCH Arena. Begge etager bliver med indretning, service og netværksfaciliteter, som ikke tidligere er set i Skandinavien, udtalte kommerciel direktør Jacob Jørgensen i en pressemeddelelse, da planerne blev præsenteret.
Som en del af opgraderingen af stadion har FC Midtjylland allerede investeret i et nyt LED-system.
Aktuelt har MCH Arena kapacitet til 11.432 tilskuere, og med et gennemsnit på 8.948 tilskuere i den netop overståede sæson havde FC Midtjylland en gennemsnitlig belægningsprocent til Superligakampene på godt 78 procent. Det var den højeste belægningsprocent af alle klubberne.
Den næsthøjeste belægningsprocent havde FC København, idet knap 64 procent af Parken gennemsnitligt var fyldt til holdets hjemmekampe i ligaen. I den anden ende af den skala kunne FC Nordsjælland gennemsnitligt kun få besat knap 33 procent af sæderne på Right To Dream Park.
Artiklen er opdateret den 22. april 2023, klokken 11.53 med oplysninger om et kommende, nyt stadion i Hillerød.