Snedkere laver byggeaffald om til møbler

Woodstyle laver møbler til virksomheder af deres gamle byggematerialer. Virksomheder bør udnytte deres ressourcer frem for at skrotte dem, lyder det fra forsker.

Woodstyle med speciale i upcycling tilbyder nu erhvervsvirksomheder at omforme og forfine affaldsmaterialer fra deres eget byggeri til nyt interiør.

Det oplyser den ti-årige snedkervirksomhed i en pressemeddelelse.

Woodstyle har for år tilbage omstillet møbelproduktionen fra frisk træ til upcyclet træ under massiv efterspørgsel fra forbrugerne, men først nu oplever de at have et marked for erhverv.

– Vi er begyndt at opleve en efterspørgsel på upcyclede møbler fra virksomheder. Både cirkulær økonomi og virksomheders egen storytelling er i fokus i dag. Det imødekommes ved at genanvende træ fra for eksempel en virksomheds særprægede loft til interiør i mødelokalet, restauranten eller gårdhaven, udtaler Casper Jacobsen, direktør for Woodstyle.

Læs også: Udsatte unge forvandler aflagte spær til træmøbler

Ifølge Michael Søgaard Jørgensen, der forsker i bæredygtig innovation og omstilling ved Aalborg Universitet, er virksomheder i stigende grad begyndt at udnytte produkter og ressourcer i lang tid frem for at skrotte dem.

– Her er der stadig plads til forbedring, da der fortsat findes mange virksomheder, der under store ombygninger fylder containere med byggeaffald, som næppe bliver sorteret og genbrugt eller genanvendt. En virksomhed som Woodstyle kunne synliggøre over for virksomhederne, at de har fokus på at upcycle kvalitetsmaterialer til produkter, der holder bedre end nye lavprismøbler. En guide til at vedligeholde møblerne vil også være en force for at sikre møblerne lang levetid.

Fra loft til kantinemøbler

Woodstyles upcyclingskoncept med at give nyt liv til gamle erhvervsmaterialer er som det første blevet taget i brug af uddannelsesinstitutionen VIA University College. Her er det gamle træloft blevet renset og upcyclet til plankeborde, runde borde, paneler og vægskjulere til kantinen.

Læs også: Gamle vinduer bliver til nye møbler

– Ved at genanvende materialer har vi kunnet bevare det unikke præg i indretningen, samtidig med at vi helt har undladt at fælde nye træer, som er blandt naturens CO2-støvsugere, siger Casper Jacobsen.

– En mangeårig virksomhed eller uddannelsesinstitution har ofte skabt sig et unikt narrativ, som går igen i indretningen, og det narrativ kan vi bevare ved at genanvende de særprægede materialer.