Administrerende direktør i EjendomDanmark, Jannick Nytoft.
Administrerende direktør i EjendomDanmark, Jannick Nytoft.

Regeringen vil i første omgang bruge cirka 40 milliarder kroner på kompensation til små erhvervsdrivende og til virksomheder, som er ekstraordinært hårdt ramt af coronakrisen. Hjælpen inkluderer blandt andet direkte tilskud på op til 80 procent til faste udgifter som husleje.

– Det er godt, at regeringen har lyttet og reageret hurtigt. Med udspillet vil vi forhåbentligt kunne sikre, at der også er butikker og iværksættere i bybilledet om to måneder. Men varer krisen længere, skal der nok mere til, siger administrerende direktør i EjendomDanmark, Jannick Nytoft.

Udspillet fra regeringen skal lynforhandles med Folketinget over de næste 24 timer.

– Vi håber på en kompensationsgrad, der bliver så høj som muligt. Mange har slet ingen indtægt lige nu, så en høj grad er nødvendig for reelt at sikre virksomhedernes overlevelse. Det kan også vise sig, at der inden for meget kort tid er behov for yderligere hjælpepakker, siger Jannick Nytoft.

Regeringen fremlægger to midlertidige kompensationsordninger:

  •         Kompensation for virksomhedernes faste udgifter. Trepartsaftalen om lønkompensation gav en øget sikkerhed om medarbejdernes jobs, og virksomhederne fik en væsentlig støtte til deres lønomkostninger. Regeringen foreslår også at dække nogle af de faste omkostninger, som virksomhederne ikke længere har indtjening til at dække.
  •         Kompensationsordning for selvstændige. De selvstændigeer ikke direkte omfattet af trepartsaftalen om lønkompensation, selvom de også kan være udfordret på deres levebrød. Regeringen vilderfor sikre kompensation til de selvstændigt erhvervsdrivende, som oplever store fald i deres omsætning.

Regeringen vil allerede i dag indkalde Folketingets partier til politiske drøftelser. Der er brug for at handle hurtigt, så der kan skabes mest mulig sikkerhed om danske arbejdspladser midt i en kaotisk tid.