452 stjålne traktorer og entreprenørmaskiner i 2020 fordelt på politikredsene. Note: 26 af de 452 tyverier kunne ikke stedbestemmes ud fra de givne data. De er derfor ikke taget med i oversigten over politikredsene.
452 stjålne traktorer og entreprenørmaskiner i 2020 fordelt på politikredsene. Note: 26 af de 452 tyverier kunne ikke stedbestemmes ud fra de givne data. De er derfor ikke taget med i oversigten over politikredsene.

I 2020 gik tyve i højere grad end tidligere efter traktorer og entreprenørmaskiner. Der blev stjålet 452 styk. Til sammenligning blev der stjålet 165 traktorer og entreprenørmaskiner i 2019. Det oplyser Forsikring & Pension i en pressemeddelelse, hvor brancheorganisationen opfordrer både private og firmaer til have ekstra fokus på at forhindre tyverierne.

Meget få af de forsvundne traktorer og entreprenørmaskiner bliver nogensinde fundet igen. Kun 12 af de 452 stjålne i 2020. Det hænger sammen med, at de sjældent er let genkendelige via nummerplader, som biler er det, og heller ikke har startnøgler, der er svære at kopiere eller komme uden om, skriver Forsikring & Pension.

– Der sker formentlig det, at tyvene om natten henter traktorer og entreprenørmaskiner, der står på byggepladser eller står ude der, hvor de skal bruges næste dag. De bliver så stjålet og trukket op på for eksempel en ladvogn og kørt bort, udtaler underdirektør Pia Holm Steffensen, Forsikring & Pension.

De mest tyvetækkelige maskiner er ikke store tunge bulldozere, men eksempelvis minilæssere, minigravere og traktorer.

Tyverierne finder sted overalt i Danmark. Mange på Sjælland, men også Jylland og Fyn er hårdt ramt. Bornholm gik derimod helt fri i 2020.

Det er Forsikring & Pensions koordinationsafdeling (Udredning), der har samlet tallene ind for forsikringsselskaberne i forbindelse med efterlysning af stjålne køretøjer.

Forsikring & Pension er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.

Fokus på at forebygge tyverierne

Gode råd kan gøre det det svært for tyvene at stjæle traktorer og entreprenørmaskiner:

  • Opbevar nøglerne under sikre forhold og gerne i et aflåst skab. Opbevar dem ikke i umiddelbar nærhed af maskinerne frit tilgængeligt
  • Lad kun maskiner stå ude, hvis ikke andet er muligt. Kør eksempelvis traktoren ind i maskinhuset i stedet for at lade den stå på marken efter fyraften
  • Parker maskinerne, så de er mindst synlige fra vejen
  • Sørg for solid indhegning og tyverisikring omkring maskinerne, når de står ude om natten på byggepladser og ved længerevarende vejarbejder
  • Vær kreativ med ”indhegning”:
    • Store og tunge entreprenørmaskiner – som er svære at stjæle – kan sættes til at spærre af, så tyvene ikke kan stjæle de mindre.
    • En tung løftearm fra en kran kan ved fyraften sænkes ned og gøre det svært for tyvene at komme til eller fjerne en maskine
  • Brug mærkning eller GPS-udstyr, så maskinerne er nemmere at finde igen.