Kolding tyvstarter stort klimaprojekt

Arbejdet på klimasikringsprojektet med pumpe-sluse anlæg ved udløbet af Kolding Å går i gang et halvt år før forventet, oplyser kommunen.

Et af de største klimatilpasningsprojekter i Kolding Kommune er netop nu ved at blive realiseret. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Arbejdet med det pumpe-sluse anlæg, der skal bidrage til at reducere risikoen for oversvømmelser fra Kolding Å, skulle være sat i gang i november 2024, men det arbejde kan altså starte et halvt år tidligere end forventet.

Projektet er et samarbejde mellem Kolding Kommune og Blue Kolding, sidstnævnte kommer også til at varetage driften af anlægget.

– Vores samarbejde med de eksterne rådgivere og entreprenører – Cowi og Jorton – har været uden sidestykke. De kommer med nogle unikke erfaringer og næsten voldsom ekspertise på det her område, noget de blandt andet har med i bagagen fra et lignende projekt i Aabenraaformand for Natur, Miljø og Klima udvalget i Kolding Kommune, Jørn Chemnitz (SF).

Læs også: Marina City satser på at undgå klapning

– Fremrykningen af igangsætningen betyder ikke, at vi kan afkorte anlægsperioden, men at det giver større sikkerhed for at den stramme tidsplan med færdiggørelse i november 2025 holder stik.

Der er primært to oversvømmelses-scenarier som pumpe-sluse anlægget skal afhjælpe. Anlægget skal nemlig både sættes i drift, når der er skybrud, eller langvarig nedbør der fylder åen op med vand, eller ved høj længerevarende vandstand ude i Kolding Fjord.

Projektet omfatter:

  • Fire pumper der kan pumpe 20 kubikmeter vand væk per sekund.
  • To sæt sidehængte sluseporte – 4×10 meter for hver sæt.
  • Spuns og pæle der skal rammes ned i 25 meters dybde.
  • Cirka 500 pæle i alt.
  • 350 meter spunsvæg.

Kilde: Kolding Kommune.