NCC skal være med til at bygge CO2-fangstanlæg på Asnæsværket i Kalundborg for Ørsted. Foto: Ørsted.
NCC skal være med til at bygge CO2-fangstanlæg på Asnæsværket i Kalundborg for Ørsted. Foto: Ørsted.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Ørsteds projekt til CO2-fangst og -lagring, Ørsted Kalundborg Hub, er blevet tildelt en 20-årig kontrakt af Energistyrelsen.

Det indebærer, at Ørsted skal etablere CO2-fangst på det træflisfyrede Asnæsværket i Kalundborg og på Avedøreværkets halmfyrede kedelanlæg i Storkøbenhavn.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra NCC, der har vundet anlægsentreprisen på projektet i Kalundborg. NCC skal dermed opføre fundamenter, bygninger og rørbroer til CO2-fangstanlægget på Asnæsværket.

– Store og komplekse anlægsprojekter er en central strategisk prioritet for NCC og harmonerer derfor godt med vores kernekompetencer, udtaler Flemming Carlsen, der er direktør i NCC Infrastructure i Danmark.

CO2-anlægget i Kalundborg forventes årligt at opsamle 280.000 ton biogen CO2 fra kraftvarmeværket.

LÆS OGSÅ: PENSIONSKASSE KLAR MED DE FØRSTE PRØVEBOLIGER I KALUNDBORG

Projektet markerer ifølge NCC det første skridt mod etableringen af en CO2-infrastruktur i stor skala i Danmark. Asnæsværket vil ikke blot fungere som knudepunkt for fangst og transport af Ørsteds eget CO2, men kan også potentielt håndtere CO2 fra andre udledere.

– Der skal sættes gang i mange forskellige tiltag for at bremse klimaforandringerne, og med vores CCS-projekt vil vi bidrage væsentligt til at realisere de politisk vedtagne danske klimamål for 2025 og 2030, udtaler Ole Thomsen, senior vice president og chef for Ørsteds kraftværksforretning.

Opgaven for NCC omfatter de mange anlægsarbejder, herunder fundering og betonarbejder, som er nødvendige for byggeriet af selve procesanlægget i Kalundborg. Projektet forventes at være klar til brug inden udgangen af 2025.

– Vi er allerede i fuld gang med at forberede de indledende faser. Projektet skal realiseres hurtigt og effektivt, og det er derfor vigtigt at vi får tilrettelagt projektet nøje, så processen kommer til at glide. Det har vi fuldt fokus på, siger Flemming Carlsen.

NCC sætter arbejdet i gang i år og forventer at have sin del af projektet afsluttet i 2025. Ordren er på cirka 200 millioner kroner.