Nordens højeste bygning er klar til indflytning

Karlatårnet i Gøteborg er med sine 245 meter Skandinaviens højeste bygning, og en af få skyskrabere. Idéen til tårnet blev født for næsten 20 år siden.

I 2004 præsenterede Ola Serneke, stifteren af byggekoncernen, Serneke Group, idéen om den 245 meter høje skyskraber, Karlatårnet, for politikerne i Gøteborg.

Projektet i Karlastaden på Lindholmen blev ifølge Nordea, der har medvirket til at finansiere det, mødt med skepsis på grund af den lerholdige jord i Sveriges næststørste by. Efter flere års arbejde og planlægning lykkedes det dog alligevel Ola Serneke at overbevise politikerne om mulighederne i projektet.

I 2014 blev det amerikanske arkitektfirma Skidmore, Owings & Merrill, som blandt andet er kendt for Burj Khalifa i Dubai, udpeget som vinder af en arkitektkonkurrence om den svenske skyskraber. I 2017 blev byggeriet sat i gang.

Karlatårnet i Gøteborg rager 245 meter op over terrænet i Sveriges næststørste by. Foto: Dansk Byudvikling.
Karlatårnet i Gøteborg rager 245 meter op over terrænet i Sveriges næststørste by. Foto: Dansk Byudvikling.

Ifølge Nordea blev der boret 80 meter ned gennem store mængder af lerjord, friktionsjord og klippesten, og tilsvarende projekter i Asien med lignende jordforhold blev gransket.

Projektet havde blandt andet den danske kapitalforvalter NREP som medinvestor, men NREP solgte sin andel af projektet på 50 procent til Serneke i december 2018.

I januar 2020 solgte Serneke 80 procent af tårnet til amerikanske Oaktree Capital Management, men handlen faldt på gulvet og i stedet trådte Balder til. På det tidspunkt var de første 10 etager bygget, og det resterende finansieringsbehov blev i den forbindelse dækket med lån fra Nordea på 3 milliarder svenske kroner (1,9 milliarder danske kroner), hvilket er den største enkelte byggekredit i Nordeas historie.

Efterspørgsel på både boliger og erhvervslokaler

Den svenske ejendomskoncern oplyser i en pressemeddelelse, at de første af tårnets i alt 611 lejligheder nu er overdraget til beboerne. I løbet af de næste uger er omkring 90 lejligheder på 5. til 27. etage klar til indflytning, og ved årets udgang forventes 400 lejligheder er være klar til brug. Der har været rift om boligerne i tårnet, og alle lejligheder vil være klar til indflytning i sommeren 2024.

Skyskraberen Karlatårnet i Gøteborg er Skandinaviens højeste bygning. Ola Serneke står bag tårnet, der er tegnet af Skidmore, Owings & Merrill. Foto: Dansk Byudvikling.
Skyskraberen Karlatårnet i Gøteborg er Skandinaviens højeste bygning. Ola Serneke står bag tårnet, der er tegnet af Skidmore, Owings & Merrill. Foto: Dansk Byudvikling.

– Det er selvfølgelig en stor milepæl i projektet, som vi nu passerer med folk, der flytter ind i huset. Det føles lidt surrealistisk, at vi faktisk er her nu, og at det er ved at blive klar. Jeg er meget glad på vegne af mange mennesker i dag, først og fremmest dem, der flytter ind, men også alle de medarbejdere, der har arbejdet hårdt på det her i lang tid. Det er resultatet af et godt samarbejde mellem mange mennesker, som jeg i dag vil sige tak til, udtaler Ola Serneke i meddelsen.

Udover boliger skal Karlatårnet rumme hotel, restaurant og 8.000 kvadratmeter kontorer. På 69. etage bygges en udsigtsplatform med offentlig adgang.

Hotellet med 300 værelser skal drives af Petter Stordalens Strawberry-koncern. Det forventes også at åbne i sommeren 2024. Kontorarealerne er alle udlejet, og de tages i brug ved årsskiftet og udsigtsplatformen i andet halvår af 2024.

Ejendomskoncernen Balder har sammen med Ola Serneke realiseret Karlatårnet i Gøteborg. Foto: Dansk Byudvikling.
Ejendomskoncernen Balder har sammen med Ola Serneke realiseret Karlatårnet i Gøteborg. Foto: Dansk Byudvikling.

Med sin 245 meter er Karlatårnet en af Skandinaviens ganske få skyskrabere. Der findes ingen officiel definition på en skyskraber, men halv-officielt opereres med en højde på mindst 150 meter. Med sine 142 meter er boligtårnet Lighthouse i Aarhus dermed ganske tæt på, og københavnere med hang til høje bygningsværker kan skue ud over Øresund og i horisonten ane den godt 190 meter høje Turning Torso i Malmø.

Bestseller-ejer Anders Holck Povlsen har tidligere haft planer om at bygge en skyskraber på intet mindre end 320 meter som en del af det storstilede projekt Bestseller Tower & Village i Brande. Dorte Mandrup satte stregerne til projektet, som blev sat på pause i 2020, og der er efterhånden ikke meget, der tyder på, at det nogensinde bliver realiseret.