Foto: BL – Danmarks Almene Boliger.
Foto: BL – Danmarks Almene Boliger.

På kun 10 år er der blevet 23 procent færre plejeboliger per ældre. Det fremgår af en analyse, der netop er offentliggjort af BL – Danmarks Almene Boliger.

Det skriver interesse- og brancheorganisationen for de almene boligorganisationer i en pressemeddelelse.

Ud af 44.600 plejeboliger ejer de almene boligorganisationer 12.500, mens kommunerne ejer 30.000. Af de kommunalt ejede plejeboliger administreres næsten en tredjedel af de almene boligorganisationer.

Læs også: Pensionsbranchen: Ny ældreaftale baner vej for flere plejeboliger

I 2010 var der 196 plejeboliger per 1.000 personer, der er fyldt 80 år og ældre. I 2021 var der kun 150 plejeboliger per 1.000 personer i gruppen af de ældste.

På trods af de mange nedlagte plejeboliger står der lokalt nogle steder stadig plejeboliger tomme.

Man skal dog i kommunerne tænke sig godt om, inden man nedlægger flere pladser, mener Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør for BL – Danmarks Almene Boliger:

– Der er rundt om i landet lommer, hvor der af demografiske årsager er tomme boliger – herunder også plejeboliger. Man skal dog være forsigtig med i blinde bare at nedlægge plejeboligerne.

Læs også: Byggeri af nye plejeboliger for over 100 millioner på vej i udbud

Ifølge BL-analysen er mere end halvdelen af dem, som bor i en plejebolig, nemlig 80 år eller ældre. Netop denne gruppe forventes frem til 2040 at vokse med 190.000 personer. Det er en stigning på knap 63 procent.

– Vi ser ind i en demografi, der ændrer sig markant med betydelig flere ældre på vej. Der kan blive brug for i højere grad at tilpasse boligmassen, hvis vi i fremtiden også vil sikre dem, der selv ikke med hjemmehjælp er i stand til at klare sig i eget hjem, en bolig, hvor de får den nødvendige pleje, udtaler Solveig Råberg Tingey.

Læs hele nyheden og mere om analysen i BLs nyhedsbrev Fagbladet Boligen.