Nybyggeri giver tag overhovedet til hjemløse i Herning

Blå Kors har i samarbejde med Skala Architecture fået opført 10 skæve boliger samt en ny bygning i forlængelse af den eksisterende varmestue og herberget.

Ifølge en pressemeddelelse fra Skala Architecture har der været fokus på rummelighed, nærvær, respekt, åbenhed og kunst i forbindelse med udvidelsen af Blå Kors tilbud til hjemløse og udsatte borgere i Herning.

Blå Kors har drevet varmestue og herberg i området i 30 år kan nu slå dørene op for 10 ”skæve” nyopførte boliger. De ligger i forlængelse af varmestue og herberg samt en nyopført bygning på grunden, som fremover vil danne rammen for de udsatte borgere.

– Vi er meget glade for at være en del af dette projekt, som både gavner og hjælper byens og områdets udsatte borgere, så de har et godt og venligt sted at tage hen, når de har brug for det. Det synes vi, at vi er lykkedes med. Uden at gå på kompromis med bygningens særlige udtryk, udtaler kreativ chef og partner Julie Ankjær fra Skala Architecture.

Kunstneren FOS (Thomas Poulsen) har i samarbejde med Skala Architecture og støttet af Statens Kunstfond lavet et værk, der pryder bygningens facade i stueplan.

– Målet har været at skabe en abstrakt fortælling om brugernes forskellige baggrunde, og vi håber, at det vil give stof til eftertanke hos alle, der passerer, siger Julie Ankjær.

I kontrast til kunstværket udenfor arbejdes der indvendigt med rå betonvægge og træ. Materialerne spiller sammen, og træet giver rummene robusthed, varme og stoflighed, lyder det fra arkitekterne.

Skala Architecture understreger, at det også har været vigtigt, at varmestuen ikke har et institutionelt præg, men er et indbydende og imødekommende værested.

Beliggenhed og funktionalitet

Arkitekturen er udviklet i tæt samarbejde med Blå Kors, og fokus har været på at skabe rum, der inviterer til fællesskab og åbenhed, lyder det fra Skala Architecture.

– Med den centrale beliggenhed i Herning ønsker vi at sende et klart signal om, at de hjemløse skal indgå som et mangfoldigt bidrag til byrummet, lyder det fra Julie Ankjær.

Samtidigt har arkitekterne haft et ønske om at beskytte brugernes privatliv og skabe en positiv atmosfære. Derfor har de sørget for en indretning, der med små rum til flere formål giver et trygt helle, og som inviterer brugerne til at indgå i mindre, nærværende fællesskaber.

– Vores arkitektoniske løsninger sigter mod at etablere et trygt sted, der samtidigt inviterer til respektfuld dialog med det omkringliggende samfund, afslutter Julie Ankjær.