Nyt nordkystmuseum i Gilleleje tager form – men der skal findes penge

Med nyt skitseprojekt fra Aart er drømmen om et nyt museum i Gilleleje rykket tættere på. Finansieringen er dog endnu ikke på plads.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Museum Nordsjælland har i samarbejde med Gribskov Kommune og Gilleleje Museumsforening gennem mange år arbejdet på at skabe et nyt museum i Gilleleje.

Med et nyt skitseprojekt, der i tæt samarbejde med styregruppen for museet er tegnet af Aart Architects, er realiseringen af museet rykket et vigtigt skridt nærmere.

Det skriver arkitektvirksomheden i en pressemeddelelse.

Museet skal rumme udstillinger om menneskets samspil med havet ved Sjællands nordkyst fra oldtiden og helt frem til i dag, blandt andet kulturmødet mellem fiskere og sommergæsterne på Nordkysten og den lokale fortælling om de danske jøders flugt til Sverige i oktober 1943.

– Med skiftende særudstillinger, involverende aktiviteter og med en åben have med offentlig adgang er det vores ambition, at det nye museum skal være et kulturelt samlingspunkt for borgere i hele Gribskov Kommune, for sommerhusgæster og for turister, siger direktør for Museum Nordsjælland, Julie Bouchet.

Det nye nordkystmuseum “Livet ved havet” skal ligge på grunden, der forbinder Østergade 20A med Gilleleje Hovedgade 49 i det centrale Gilleleje. Det er dermed placeret midt i Gillelejes gamle fiskerleje, hvor det eksisterende museum ligger i dag.

– Vores projekt tager afsæt i, hvordan arkitektur kan hjælpe os i den grønne omstilling ved at transformere de bygninger, der allerede findes. Samtidig ønsker vi at skabe et signifikant byggeri, der både indskriver sig harmonisk i sin kontekst og skaber rammerne om en ny samlet museumsoplevelse – til glæde for både turister og lokale, fortæller Helene Anker Kure, der er arkitekt hos Aart.

For at skabe en større helhed på grunden og skabe sammenhæng mellem udstillingerne skal den nuværende udstillingsbygning “Skibshallerne” transformeres, mens et utidssvarende øldepot fra 1969 nedrives for at skabe plads til en nyopført udvidelse, der blandt andet rummer reception, café og udstillinger.

Som en del af museet etableres også en museumshave, der som en levende, grøn ramme for besøget tilbyder nye pladser og udendørs opholdsrum med offentlig passage til glæde for lokalmiljøet.

Også Gilleleje Museumsforening, der tirsdag den 14. maj har stemt ja til hensigtserklæringen om at overdrage grunden til projektet, ser frem til at realisere visionerne for nordkystmuseet.

Men selv om stregerne er tegnet, er det endnu uklart, hvornår museet kan slå dørene op for publikum, da selve finansieringen, der forventes at løbe op i cirka 50 millioner kroner først skal på plads.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling