Administrerende direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Administrerende direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Dansk Byggeri blev tidligt tirsdag morgen enige med 3F Byggegruppen om en treårig overenskomstaftale. Den betyder, at virksomhederne nu kan fokusere på at bringe virksomheder og medarbejdere sikkert gennem den alvorlige krise, Danmark befinder sig i på grund af coronavirus.

– Vi gik til forhandlingerne med et samlet krav om at hæve lønnen i bunden af vores overenskomster for at gøre noget ved de udfordringer, vi oplever i byggeriet med social dumping. Men vi står i en fuldstændig ekstraordinær situation. I dag er verden vendt på hovedet. Det ansvarlige og det rigtige er derfor at lande så god en aftale, som omstændighederne tillader. Det har vi gjort, siger formanden for 3F Byggegruppen, Claus von Elling.

– Jeg er glad for, at vi har indgået en aftale med Dansk Byggeri. En aftale, som et stort flertal i forhandlingsudvalg støtter. Men jeg vil også være helt ærlig: Det her er ikke det, vi kæmpede for. Men det er det, der har været muligt i den situation, vi står i, og der er bestemt gode ting at sige om forliget, siger Claus von Elling.

– Vi har slået vores krav fast, og jeg ved, at vores sammenhold er blevet bemærket. Og det her betyder ikke, at vi i den kommende overenskomstperiode vil opgive kampen for ordentlige vilkår i byggeriet og på pladserne. Det er et langt sejt træk, vi tager sammen, og jeg tør godt sige, at vi vil stå endnu stærkere i 2023, siger Claus von Elling.

Han fremhæver, at man med aftalen har opnået en række forbedringer for medlemmerne. Det handler blandt andet om en god økonomi med pæne stigninger på prislister og SH-konto, forbedringer for lærlinge med pension fra det 18. år og særlig opsparing, samt bedre sikring under sygdom og en udvidelse af forældreorloven.

Også på den anden side af forhandlingsbordet udtrykkes der tilfredshed med overenskomsten.

– Vi er tilfredse med, at det er lykkedes os at indgå en aftale om at forny vores overenskomsten i den vanskelige situation. Det er et udtryk for ansvarlighed, at vi har kunnet nå hinanden, siger administrerende direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.

Overenskomstaftalen omfatter cirka 60.000 jord- og betonarbejdere, murere, murerarbejdsmænd, struktører, maskinførere, asfaltarbejdere, tagdækkere, stenhuggere, stukkatørere, brolæggere, stilladsarbejdere, industrilakerere, snedkere, tømrere, gulvlæggere, glarmestre, tagdækkere og tækkemænd.

– Vi håber nu, at de resterende overenskomstforhandlinger kan afsluttes så hurtigt som muligt, siger Lars Storr-Hansen.

Forligene mellem Dansk Byggeri og 3F Byggegruppen vil nu komme til at indgå i det mæglingsforslag, som forligsmanden ventes at fremsætte inden længe. Mæglingsforslaget skal til afstemning blandt arbejdsmarkedets parter, og resultatet ventes efter påske.