Butikslukninger går hårdt ud over bymidterne i mange små og mellemstore byer.

Den tendens vil regeringen vende, og et nyt udvalg skal derfor i de kommende år fordele 140 millioner kroner til at skabe levende og bæredygtige bymidter i hele Danmark.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

– Danmark må ikke knække over. Her spiller en bymidte med liv, butikker og lokalt fællesskab en afgørende rolle. Derfor tager vi nu fat på at få skabt mere udvikling i bymidterne i vores landdistrikter, udtaler erhvervsminister Morten Bødskov (S).

– Udvalget skal finde helt konkrete projekter, som kan understøtte og udvikle vores bymidter, sådan at man har lyst til og mulighed for at købe drømmehuset, starte forretning og skabe sig et liv. For et by med liv gavner både de lokale borgere, forretningerne og skaber fundamentet for turister.

Udvalget består af 15 medlemmer fra kommunalbestyrelser og erhvervslivet og afspejler det brede felt af interesser og kompetencer på området. Indstillingsudvalget udmønter det afsatte beløb til projekter i 2024 og 2025. Støttede projekter forventes at løbe frem mod 2029.

– Jeg er som minister for byer og landdistrikter optaget af, at vores mindre og mellemstore byer har et levende butiksliv som skaber aktivitet, udtaler minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V).

Ifølge formanden for Indstillingsudvalget John Wagner, tidligere direktør for De Samvirkende Købmænd, er den økonomiske indsprøjtning hårdt tiltrængt.

– Flertallet af vores mindre og mellemstore byer er hårdt udfordret af butiksdød og tomme bymidter. Her er en ekstraordinær indsats nødvendig for at udvikle en levende og bæredygtig bymidte. Jeg er derfor glad for at kunne medvirke til at understøtte lokale initiativer som formand for Indstillingsudvalget, udtaler han.