Så mange seniorbofællesskaber er der i Danmark. Foto: Steffen Stamp / Realdania.
Så mange seniorbofællesskaber er der i Danmark. Foto: Steffen Stamp / Realdania.

På under 10 år er antallet af seniorbofællesskaber i Danmark næsten fordoblet, mens antallet af boliger er tredoblet fra 4.200 til omkring 12.000 i samme periode. Det viser en ny kortlægning, som Realdania har fået foretaget af analysevirksomheden Methods.

Det skriver den filantropiske forening i en pressemeddelelse.

Antallet af boliger i seniorbofællesskaber er steget fra 4.200 til 12.000 boliger på under ti år. I 2016 var der 219 forskellige fællesskaber at flytte ind i. Det tal er nu steget til 405 seniorbofællesskaber spredt ud over landet.

Også 2024 tegner til at blive et år, hvor flere og flere ældre får mulighed for at flytte ind i et fællesskab, da 31 nye seniorbofællesskaber med 1.400 nye boliger er forventes klar til indflytning.

Realdania har siden 2016 bidraget til at understøtte udviklingen af en række moderne bofællesskaber for seniorer, efter at byggeriet af denne type boliger i en årrække næsten var gået i stå.

Den filantropiske forening har i samarbejde med pensionsselskaber og almene boligorganisationer bidraget til udviklingen af værdiprogrammer for 11 nye bofællesskabsprojekter rundt om i landet.

– Det er en utrolig udvikling, at der på så kort tid er kommet så mange flere boligtilbud til de ældre, der ønsker mere fællesskab, naboskab og tryghed i hverdagen. Det var det, vi håbede på, da vi iværksatte indsatsen “Rum og fællesskaber for ældre” i 2016. Vores ambition var at kickstarte byggeriet – og få nogle af dem, der alligevel skulle bygge, til også at bygge seniorbofællesskaber, udtaler Stig Hessellund, projektchef i Realdania.

Ifølge Realdania vil hver fjerde dansker i 2040 være over 65 år. Udviklingen skaber behov for nye boliger, fordi det eksisterende udbud ikke modsvarer fremtidens krav.